Surówka z białej kapusty – 2 najlepsze przepisy

Kapusta biała znana jest już od starożytności. Ceniona jest przede wszystkim za walory odżywcze oraz lecznicze. Oczywiście biała kapusta również doskonale smakuje, zwłaszcza, gdy jest odpowiednio przyrządzona. W Polsce ma ona długą tradycję, chętnie stosuje się ją w lecie, kiedy jest świeża (z młodej kapusty można wyczarować wiele pyszności), ale także w zimie – robimy z niej kapuśniak i sok bogaty w witaminy, zwłaszcza witaminę C, jest składnikiem łazanek, farszu do pierogów. Jednak najczęściej pojawia się na naszych stołach w postaci surówek z białej kapusty – zarówno kiszona biała kapusta jak i surówki z młodej białej kapustki. Poniżej kilka prostych przepisów ma surówkę z tego wyjątkowego warzywa!

Surówka z białej kapusty z dodatkiem jabłka 

Surówka z białej kapusty z dodatkiem jabłka stanowi popularną surówkę, pełną składników odżywczych, ale przede wszystkim jest smacznym dodatkiem do obiadu. Jest to prosta surówka ze świeżej kapusty, która nie sprawi problemów w przygotowaniu. Aby zrobić surówkę potrzebujemy nastepujących składników:

  • Biała kapusta – ½ główki
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Koperek – pęczek
  • Sok z całej cytryny
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Cukier, sól, pieprz – do smaku  

Przygotowanie

Kapustę czyścimy bardzo dokładnie, zdejmując uszkodzone liście

połowę średniej główki białej kapusty drobno kroimy, szatkujemy i solimy

umyte jabłko obieramy następnie ścieramy na dużych oczkach

koperek kroimy bardzo drobno

łączymy olej, sok z cytryny, cukier i pieprz

składniki dokładnie mieszamy

Smak surówki jest wyjątkowy i za każdym razem jest nieco inny, a to za sprawą wykorzystania jabłek różnej odmiany. Surówka z białej kapusty z dodatkiem jabłka jest smacznym dodatkiem do obiadu. Żeby jednak jej smak był naprawdę wyrazisty, na godzinę surówkę przekładamy do salaterki i odstawiamy.

Surówka Colesław – z dodatkiem majonezu

Surówka z białek kapusty Colesław jest wszystkim doskonale znana. Bardzo często podawana w barach i restauracjach, na imprezach, ale też można zakupić ja gotową – jest dostępna w wielu sklepach. Z powodu marchewki, która jest jednym z dodatków, jest to kolorowa surówka, smaczna i miła dla oka. Co ważne, jest to także szybka surówka.

Składniki

  • kg białej kapusty świeżej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ok. 200 gr majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Połowę główki kapusty drobno szatkujemy

2. Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno

3. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach

4. Resztę składników mieszamy tworząc sos dodajemy do nich kapustę, cebulę, marchewkę

5. Wszystkie składniki mieszamy, na godzinę surówkę przekładamy do salaterki i odstawiamy.

Zarówno wczesne odmiany kapusty jak i kiszona biała kapusta sprawdzają się w polskiej kuchni naprawdę dobrze. Kapusta jest też produktem bardzo wydajnym – z jednej dużej białej kapusty można przygotować nawet dwie różne sałatki. Bardzo ważne jest to, że są to sałatki bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają od nas bardzo dużych zdolności kulinarnych.