Jak zrobić chrupiącą bezę
Czego potrzebujesz do przygotowania bezy?
Aby przygotować chrupiącą bezę, będziesz potrzebować:
- 3 białek jaj
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego waniliowego lub ekstraktu z wanilii
Ponadto będzie Ci potrzebna blacha do pieczenia i papier do pieczenia.
Jak przygotować bezę?
Przede wszystkim należy ubić białka na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Kiedy masa będzie już gładka i lśniąca, dodać sok z cytryny oraz wanilię i delikatnie wymieszać.
Następnie przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150°C przez około godzinę. Po upieczeniu beza powinna być chrupiąca i lekko brązowa.
Jak podawać bezę?
Beza może być podawana na różne sposoby. Najczęściej jest serwowana z bitą śmietaną lub owocami. Można też posypać ją cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Chrupiąca beza to idealny deser na każdą okazję! Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a smak – nieziemski!