Jak zrobić chrupiącą bezę

Czego potrzebujesz do przygotowania bezy?

Aby przygotować chrupiącą bezę, będziesz potrzebować:

  • 3 białek jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Ponadto będzie Ci potrzebna blacha do pieczenia i papier do pieczenia.

Jak przygotować bezę?

Przede wszystkim należy ubić białka na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Kiedy masa będzie już gładka i lśniąca, dodać sok z cytryny oraz wanilię i delikatnie wymieszać.

Następnie przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150°C przez około godzinę. Po upieczeniu beza powinna być chrupiąca i lekko brązowa.

Jak podawać bezę?

Beza może być podawana na różne sposoby. Najczęściej jest serwowana z bitą śmietaną lub owocami. Można też posypać ją cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Chrupiąca beza to idealny deser na każdą okazję! Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a smak – nieziemski!