Babeczki wielkanocne przepis

Na wielkanocnym stole powinno być smacznie i kolorowo. Nie może zatem zabraknąć na nim przepysznych babeczek! Oczywiście, królowa=ą słodkości jest duża, klasyczna babka, jednak i te malutkie znajdą swoich zwolenników, zwłaszcza wśród dzieci, ale nie tylko! Pięknie ozdobione i słodkie babeczki skuszą każdego! Babeczka wielkanocna będzie też pikną ozdobą wielkanocnego koszyczka.

Babeczki wielkanocne przepis

Babeczki wielkanocne robi się bardzo szybko. Do ich wykonania można zachęcić całą rodzine, zwłaszcza dzieci. One przede wszystkim uwielbiają dekorować babeczki, dlatego oprócz cukru pudru, warto mieć również inne dodatki, które ozdobią babeczki. Do zrobienia mini babeczek nie potrzeba ani wielkich zdolności cukierniczych, ani wielu składników. zatem, do dzieła – zróbmy razem puszyste babeczki wielkanocne! Przygotowanie babeczek wielkanocnych jest naprawdę banalnie proste!

Składniki na mini babeczki wielkanocne

Wszystkie składniki do pieczenia wielkanocnych mini babeczek są łatwo dostępne, a zazwyczaj mamy je zawsze pod ręką w swojej lodówce. Dlatego do pieczenia babeczek wielkanocnych nie trzeba tak dużych okazji, jak święta – można upiec je zawsze, jako doskonałą słodką przekąskę.

Przepis na 8 sztuk. Dla 16 sztuk należy podwoić ilość wszystkich składników

  • Połowa szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 110 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do przygotowania polewy

Dowolne: polewy w różnych kolorach, świąteczne posypki i dekoracje, owoce, cukier puder

Przygotowanie

  1. Składniki powinny być ciepłe. Zatem, jajka i masło należy wyciągnąć z lodówki. Jajka wkładamy do ciepłej wody, aby nabrały wyższej temperatury. Masło roztapiamy i odstawiamy.
  2. Do masła dodajemy skórkę z cytryny i sok, odstawiamy
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  4. Jajka, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę
  5. W osobnym naczyniu mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i pomału wsypujemy do masy, miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta
  6. Do ciasta wlewamy masło z wyciśniętym sokiem z cytryny i miksujemy delikatnie
  7. Masę przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na nie więcej niż pół godziny. W zależności od piekarnika może to być 20 lub 25 minut
  8. Po ostudzeniu można je posypać dodatkami, udekorować, polukrować.

Pomarańczowe babeczki wielkanocne

Aby uzyskać pomarańczowe babeczki wielkanocne, wystarczy zamienić sok z cytryny na sok z pomarańczy, a skórkę z cytryny na skórkę z pomarańczy. Dodatkowo można dodać 2-3 kropelki spożywczej esencji pomarańczy.

W niektórych przepisach do zrobienia babeczek wykorzystuje się tylko jeden rodzaj mąki. Jednak, jeżeli do upieczenia mini babeczek wykorzysta się dwa rodzaje mąki, zwłaszcza mąkę ziemniaczaną, uzyska się babeczki o piaskowej, kruchej konsystencji. Przestudzone babeczki wielkanocne można przechowywać w foremkach i pod przykryciem, jednak nie dłużej niż jeden dzień. Babeczki wielkanocne idealne do wielkanocnego koszyczka, ale także na wielkanocny stół.