Babka wielkanocna przepis

Babka wielkanocna to jedno z najważniejszych ciast na wielkanocnym stole. Nie tylko jest świątecznym przysmakiem, ale także często jest częścią święconki i znajduje się w koszyku do poświęcenia. Jest to ciasto, które ma w Polsce bardzo długą tradycję. Niektórzy twierdzą, że przygotowywano ją już w XVI wieku. A skąd wzięła się nazwa tego ciasta? Najprawomocniej z kształtu, który przypominał spódnice kobiety. Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis na babkę Wielkanocą oraz kilka inspiracji na wariację babki.

tradycyjna babka – przepis

Składniki do cista

·     Jajka – 4 sztuki

·     Masło – 200 g

·     Sok z cytryny – 1 sztuka

·     Cukier – 1 szklanka

·     Cukier wanilinowy – 1 łyżka

·     Mąka tortowa – 1 szklanka

·     Mąka ziemniaczana – ½ szklanki

·     Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

·     Cukier puder – odrobina do posypania

Dodatkowo: masło i bułka tarta do posmarowania foremki

Przygotowanie babki wielkanocnej

1.    Na 1 lub 2 godziny przed przystąpieniem do pracy, wyjmujemy z lodówki jajka, aby miały temperaturę domową. Można je także włożyć do garnka z ciepłą wodą.

2.    Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą

3.    Rozgrzewamy piekarnik bez termoobiegu na 170 stopni C.

4.    Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy, a kiedy troszkę przestygnie dodajemy przygotowany sok z cytryny

5.    Do dużej miski wsypujemy dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia – mieszamy.

6.    W kolejnej misce ubijamy jajka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania gładkiej, jednolitej i puszystej konsystencji.

7.    Do ubitej masy dodajemy mieszankę mąk i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy roztopione masło.

8.    Całość przekładamy do foremki i pieczemy przez 54 minut.

9.    Po wyjęciu i ostudzeniu babki należy ją posypać cukrem pudrem.

Wielkanocna babka na wiele sposobów

Prezentowana powyżej babka wielkanocna, to przysmak o lekkim smaku cytrynowym. Dlatego, można ten przepis spotkać też pod nazwą – babka cytrynowa wielkanocna. Jeżeli nie lubisz tego smaku, możesz dodać sok z pomarańczy. Chociaż wielkanocna babka cytrynowa jest jedną z najpopularniejszych to powodzeniem cieszy się również wielkanocna babka czekoladowa, wielkanocna babka waniliowa, a także z suszonymi owocami czy babka bananowa. Poniżej przedstawiamy kilka wariacji babek wielkanocnych!

Babka z suszonymi owocami

Jeżeli lubisz suszone owoce, ten rodzaj babki na pewno Ci się spodoba. Bakalie lub inne suszone owoce dodajesz do mąki, którą następnie dodaje się do ciasta – postępujesz dokładnie tak samo, jak w przypadku babki klasycznej. Możesz pozwolić sobie na dużą ilość owoców, jeżeli je lubisz lub tylko symbolicznie, do smaku.

Babka bananowa

Na wielkanocnym stole wcale nie musi być babki tradycyjnej. Można zastąpić ja babką o smaku bananowym. Jeżeli Ty i Twoja rodzina chętniej zje taką – to może warto ją zrobić?

Składniki na babkę bananową

·     Maka pszenna 1, 5 szklanki

·     Banany – 3-4 sztuki

·     Olej słonecznikowy 1/3 szklanki

·     Jajko – 1 sztuka

·     Cukier ½ szklanki

·     Soda oczyszczona – 1 łyżeczka

·     Orzechy – ½ szklanki

Przygotowanie

1.    Do miski wsypujemy mąkę (najlepiej przesianą przez sitko) i mieszamy z sodą oczyszczoną.

2.    W innej misce rozgniatamy widelcem banany.

3.    Jajko należy roztrzepać.

4.    Do bananów dodajemy tłuszcz oraz jajko i mieszamy drewniana łyżką powoli dodając mąkę.

5.    Do ciasta dodajemy wcześniej posiekane orzechy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

6.    Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. 

Prosta babka wielkanocna to ciasto, którego nie powinno zabraknąć na stole!

Baka to jeden z najpopularniejszych przysmaków na Wielkanoc. Jest to ciasto bardzo wdzięczne, ponieważ można podać je zarówno gościom, którzy przyjdą do nas z wizyta, jak i można je podać rodzinie na podwieczorek, a nawet – uwaga – na słodkie śniadanie. Tak, nie jest to oczywiście popularne śniadanie, jednak od czasu do czasu można pozwolić sobie na słodkie rozpoczęcie dnia. Babka wielkanocna doskonale smakuje z kawą, ale można także podawać ją z kakao – zwłaszcza o poranku. Życzymy smacznego!