Barszcz biały wielkanocny przepis

Zupy stanową bardzo ważną część kulinarnej tradycji w Polsce. Ich zadaniem jest rozgrzanie organizmu, zaspokojenie pierwszego głodu, nawodnienie i przygotowanie do dania drugiego. Bardzo popularną zupą w okresie świąt Wielkiej Nocy jest barszcz biały wielkanocny.

Barszcz biały to zupa, która doskonale smakuje i przyrządzana jest w różnych częściach Polski. Jest jednak wiele niejasności co tego, jak tak naprawdę powinien być przyrządzany barszcz biały. Dla jednych, jest to barszcz przyrządzany na bazie buraków, a więc tradycyjnie, jednak jest on zabielony śmietaną i czasem mąką. Dla innych, barszcz biały to po prostu żurek i traktuje się te nazwy wymiennie. Jeszcze dla innych jest to zupa na bazie mięsa i białej kiełbasy, zabielana śmietaną. My, właśnie w taki sposób ją potraktujemy – będzie to zupa wywar – z mięsa z kością, włoszczyzny, grzybów, białej kiełbasy oraz chrzanu, a także kilku innych dodatków. Zapraszamy do skorzystania z przepisu na pyszny barszcz biały bez zakwasu.

Barszcz wielkanocny biały – przepis

Składniki

·     Mięso z kością (łopatka, żeberka itp.) – 500 g

·     Sól – 1.5 łyżeczki

·     Włoszczyzna

·     Cebula – 1 sztuka

·     Wędzona kiełbasa lub boczek wędzony – 100 g

·     Grzyby, najlepiej borowiki lub prawdziwki – kilka sztuk

·     Biała kiełbasa – 500 g

·     Czosnek – 102 ząbki

·     Chrzan – 1 łyżeczka

·     Liście laurowe – 2 sztuki

·     Pieprz

·     Sól

·     Majeranek – 2 łyżeczki

·     Śmietana 18% – 200 g

Przygotowanie białego barszczu wielkanocnego

1.    Mięso płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy min. 3 litrami wody.

2.    Solimy wodę i mięso gotujemy 30- 60 minut.

3.    Do wywaru mięsnego dodajemy włoszczyznę (umytą i pokrojoną)a także cebule, wędzonkę, grzyby, liście laurowe oraz pieprz i znów gotujemy do godziny.

4.    Białą kiełbasę dodajemy i gotujemy ok. 15-20 minut

5.    Do wywaru dodajemy czosnek i chrzan i znów gotujemy kilkanaście minut

6.    Przecedzamy całość

7.    Wywar przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę biały, grzyby, wędzonkę i mięso.

8.    Śmietanę mieszamy z ziemną wodą i z kilkoma łyżkami zupy. Mieszamy i powoli dodajemy do zupy, aby ją zabielić.

9.    Zupę podgrzewamy.

Barszcz biały wielkanocny – jak podawać?

Barszcz biały można podawać na wiele sposobów. Najpopularniejszy sposób to podać go z połówkami gotowanych na twardo jajek. Można jednak pominąć jajka, jeśli ich nie lubisz, lub jeśli uważasz, że masz ich już przesyt w świątecznym czasie. Zupę wielkanocną można podać z grzankami, albo z kromką chleba. Barszcz może nie zawierać żadnych dodatków, ale może być z ugotowaną w nim kiełbasą, mięsem. Można dodać do niego także ugotowaną marchewkę. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżo startego chrzanu.