Cukinia faszerowana

Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Bardzo ją lubimy, zwłaszcza dlatego, że przygotowuje się ją niezwykle szybko. Jest smaczna i zdrowa, pasuje jako dodatek do wielu dań. Jednakże, doskonale sprawdzi się jako danie główne. Tak! Nie tylko dla wegetarian – można faszerować ją na wiele sposobów, np. mięsem mielonym. faszerowana mięsem cukinia jest bardzo pożywna. Cukinia faszerowana coraz cześciej pojawia się na naszych stołach – czy to cukinia faszerowana mięsem, czy cukinia faszerowana składnikami wegetariańskimi, warzywnymi. Jedno jest pewne – faszerowaną cukinię warto przyrządzić! Poniżej przedstawiamy prosty przepis na pyszną cukinię!

Przepis na faszerowaną cukinię

Przepis na faszerowaną cukinię jest bardzo prosty. Nie potrzebujemy wielu skalników, a czas przygotowania nie jest długi. Polecamy sprawdzony przepis! Jest to danie zarówno na zwykły dzień w tygodniu, jak i na spotkanie towarzyskie z rodziną lub przyjaciółmi. Poniżej przestawiamy przepis: cukinia faszerowana mięsem mielonym oraz cukania faszerowana fit (cukinia faszerowana warzywami). Smacznego!

Cukinia faszerowana mięsem

Poniżej dwa przepisy na cukinię faszerowaną mięsem. Pierwszy przepis to cukinia faszerowana kurczakiem, drugi cukinia faszerowana mięsem mielonym. Oba przepisy przypadną do gustu wszystkim smakoszom mięsa!

Cukinia faszerowana kurczakiem

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 40 g parmezanu

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy i kroimy na pół, wzdłuż.
  2. Wydrążamy środki cukinia przy pomocy łyżki, nie wyrzucamy miąższu
  3. Cebulę, czosnek, pomidory, kurczaka i miąższ siekamy bardzo drobno
  4. Nagrzewamy patelnię, dodajemy olej i smażymy: najpierw czosnek z kurczakiem, cebulę. Później dodajemy przyprawy. Po kilku minutach dodajemy także miąższ z cukinii i pomidory. Farsz smażymy, aż  będzie gęsty i aromatyczny.
  5. Cukinię wykładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Wkładamy do wydrążonej cukinii farsz i posypujemy serem
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni do 20 – 30 minut

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub innego
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • 30 g parmezanu
  • 200 gram mozzarelli

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy i kroimy na pół, wzdłuż.
  2. Wydrążamy środki cukinia przy pomocy łyżki, nie wyrzucamy miąższu
  3. Posypujemy ją solą i przyprawami i wkładamy do piekarnika, aby się podpiekła. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, podpiekamy cukinię przez 15 minut.
  4. Rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią posiekaną cebulę, czosnek, podsmażamy
  5. Dodajemy mięso mielone i przyprawy, smażymy
  6. Na koniec dodajemy pomidora i koncentrat pomidorowy, wszystko smażymy ok. 15 minut
  7. Faszerujemy cukinię wyjęta z piekarnika, posypujemy serem i znów wkładamy ją do piekarnika na ok. 15 minut.

Cukinia faszerowana fit

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • Opakowanie szpinaku
  • 40 g parmezanu

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy i kroimy na pół, wzdłuż.
  2. Wydrążamy środki cukinia przy pomocy łyżki, nie wyrzucamy miąższu
  3. Posypujemy ją solą i przyprawami i wkładamy do piekarnika, aby się podpiekła. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, podpiekamy cukinię przez 15 minut.
  4. Rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią posiekaną cebulę, czosnek, podsmażamy
  5. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz miąższ cukinii, smażymy nadal
  6. Dodajemy pomidory, mieszamy i smażymy do uzyskania przyjemnej konsystencji farszu
  7. Faszerujemy cukinię wyjęta z piekarnika, posypujemy serem i znów wkładamy ją do piekarnika na ok. 15 minut.

Apetyczna cukinia faszerowana z całą pewnością stanie się przysmakiem całej rodziny! Życzymy smacznego!