Rosotto

Risotto to jedna z popularniejszych potraw w kuchni włoskiej. Do przygotowania risotto potrzebny jest dobrej jakości ryż oraz kilka innych dodatków, które sprawią, że będzie on aromatyczny. Kremowe risotto to danie sycące. Jeżeli lubisz ryż, z całą pewnością Ci posmakuje! Jest wiele odmian risotto – najpopularniejsze jest klasyczne, ale jego odmiany, bo, risotto grzybowe, także ma swoich zwolenników! W wielu przepisach znajdziemy dobre wino, a także masło. Risotto z dodatkiem białego wina wytrawnego jest wyśmienite! Najważniejszy jest jednak ryż.

Jak przyrządzić risotto? Przepis na najlepsze klasyczne risotto

Prezentujemy podstawowy przepis risotto. Oznacza to, że ma minimum składników, a każdy według swojego upodobania, może dodawać kolejne i modyfikować ten przepis. Mamy nadzieję, że nasze podstawowe risotto stanie się doskonałą bazą wyjściową do tworzenia pysznych rodzajów risotto!

Do przygotowania risotto potrzebujemy:

  • 400 g ryżu arborio 2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • natki pietruszki
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 50-60 g parmezanu
  • 3 łyżki maska
  • szczypta pietruszki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki

Jak zrobić risotto? Przygotowanie

  1. Cebulę bardzo drobno kroimy
  2. Na patelnię dodajemy 2 łyżki delikatnej oliwy oraz masło klarowane i podsmażamy cebulkę
  3. Wsypujemy ryż i cały czas mieszając łączymy go z tłuszczem i cebula, cały czas mieszając
  4. Do bulionu wlej pół szklanki białego wytrawnego wina, całość wymieszaj i powolutku wlewaj do ryżu, cały czas mieszając.
  5. Nie przykrywamy patelni i mieszamy tak często, jak tylko się da. Po ok. 20 minutach, ryż powinien być gotowy. Nie można doprowadzić do jego rozgotowania. Ryż wchłonie bulion warzywny w tym czasie. Jeżeli zabraknie bulionu, można dodać gorącej wody. Podlewamy ryż do póki będzie wchłaniał płyn.
  6. Risotto ściągamy z palnika, dodajemy przyprawy oraz ser parmezan. Wszystko delikatnie mieszamy. Risotto należy przygotowywać powoli, nie spiesząc się.

Domowe risotto jest bardzo smaczne. Konsystencja risotto powinna być kremowa. Pamiętajmy jednak, że jest to podstawowy przepis. Można do risotto dodać kurczaka, grzyby, niezliczoną liczbę warzyw, np. delikatną cukinię. Jest to danie kuchni włoskiej, które na pewno posmakuje tobie i twojej rodzinie! Idealne risotto rozpływa się w ustach – z pewnością będziesz wiedział, czy przygotowałeś idealne risotto.

Jaki ryż do przygotowania risotto?

Aby przygotować pyszne, kremowe risotto, używa się specyficznych odmian ryżu. Należą do nich arborio, carnaroli, Vialove Nano, Baldo, a także Roma. Jeżeli nie możesz kupić żadnego z powyższych, możesz użyć innego. Ważne jednak jest to, aby ryż ten nie kleił się, zatem trzeba unikać ryżu w torebkach.