Burgery

Burgery, a właściwie hamburgery to danie typu fast food, a więc szybkie w przygotowaniu. Upraszczając jest to bułka, najczęściej z mięsem i warzywami oraz sosem. Popularny jest on przede wszystkich w Stanach Zjednoczonych, chociaż obecnie jest to danie znane na całym świecie, przede wszystkim dzięki sieci McDonald’s, która serwuje hamburgery w różnych odmianach. Burgery można także zrobić w domu – jest to danie proste w wykonaniu. Domowe burgery na pewno przypadną do gustu i smaku całej rodzinie.

Domowe burgery – przepis

Przyjęło się, że burgery, jak inne dania typu fast food, są niezdrowe. Oczywiście, jedzenie ich w nadmiernych ilościach może powodować otyłość, jednak jeżeli zjemy burgera od czasu do czasu, wybierzemy zdrowszą bułkę i zdecydujemy się na dużą ilość warzyw, z całą pewnością burger domowy nam nie zaszkodzi. Bardzo popularne są burgery wołowe, ale tak naprawdę w burgerze możemy umieścić każdy rodzaj mięsa. Poniżej prosty przepis na poste domowe burgery.

Składniki na burgery

Przepis na 8 burgerów

  • 1 kg wołowiny (mięso mielone wołowe, lu inne mielone mięso)
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 8 bułek do burgera (dostępne w większości sklepów)
  • 2 pomidory
  • Mała cebula (no. cebula biała)
  • Żółty ser w plastrach
  • Ogórek kiszony (min 3 sztuki)
  • Rukola
  • Sałata
  • Ulubiony sos (ketchup lub inny)

Przygotowanie domowych burgerów

Przygotowanie warzyw

Mała cebulkę kroimy w cieniutkie piórka. kiszone ogórki w cienkie plasterki. Sałatę myjemy i przygotowujemy kilka jej liści, podobnie jak rukolę. 2 pomidory kroimy w cienkie plastry.

Przygotowanie mięsa

Mielone wołowe mięso (lub inne) włóż do miski. Do miski ze zmielonym mięsem dodaj jajko, pieprz oraz sól. Bardzo drobniutko pokrój cebulę. Możesz dodać ją bezpośrednio do mięsa lub wcześniej zeszklić na patelni, na oleju.

Mięso dokładnie mieszamy, wyrabiamy najlepiej rękoma. Formujemy kotleciki. Smażymy je na rozgrzanej patelni grillowej.

Przygotowujemy bułki, przekrawamy je na pól. Na jednej części układamy po kolei wszystkie składniki, możemy zacząć od sera, sałaty, następnie mięso, pomidor, ogórek cebulka, rukola, ulubiony sos przykrywamy bułką.

Burgery ułóż na talerzu i podawaj ciepłe.

Takie burgery będą miały doskonały smak! Porcje mięsa wołowego można zamienić na pierś z kurczaka. Czas przygotowania burgerów jest jak widać bardzo szybki. Życzymy smacznego!