Pieczone udka z kurczaka

Mięso kurczaka to jedno z najbardziej popularnych mięs w Polsce. Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej przepis na pieczone udka. Pieczone udka kurczaka to potrawa smaczna i co wazne – bardzo prosta w przygotowaniu. W kilka minut udka kurczaka mogą zamienić się w bardzo dobre danie, które pięknie prezentuje się na talerzu. Udka kurczaka pieczone to pomysł na szybki i smaczny obiad. Zapraszamy!

Jak zrobić pieczone udka kurczaka – przepis

Do przygotowania pieczone udka kurczaka są bardzo szybkie i proste. Do pieczonych udek polecamy pieczone ziemniaki z ziołami. Kawałki mięsa z kurczaka przygotowane zgodnie z naszym przepisem, rozpływają się w ustach. mięso to można przyprawić na wiele sposobów, my przedstawiamy przepis klasyczny, który oczywiście można modyfikować, dodając ulubione składniki i przyprawy – zarówno do marynaty, jak i do samego pieczenia.

Udka pieczone – składniki

  • 4 nogi kurczaka 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • papryka 

Jak zrobić udka pieczone? – przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę. W misce umieszczamy oliwę, musztardę, sól, paprykę słodką, pieprz. Wszystko wymieszaj dokładnie, natrzyj marynata mięso i włóż do lodówki na minimum godzinę. 
  2. W międzyczasie kroimy paprykę na małe kawałki, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i przygotowujemy naczynie żaroodporne. 
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy  przygotowane mięso. Układamy wokół kawałki papryki. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy całość ok. godziny. 
  4. Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika, aby go nie wysuszać. 

Jak podawać domowe pieczone udka?

Przygotowywane w marynacie udka pieczone są bardzo dobrym pomysłem na obiad – zarówno ten codzienny, jak i na większy, rodzinny obiad. W zależności jakich użyjemy przypraw pieczone udka będą miały inny smak. Marynowane udka kurczaka doskonale komponują się z ziemniakami, z ryżem lub kaszą, ale również można jeść je tylko z sałatkami. Jesteśmy przekonani, że udka kurczaka w tej wersji będą często gościć na Państwa stołach. Życzymy smacznego!