Naleśniki przepis

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych w naszym kraju dań obiadowych. Podawane są zarówno na słodko jak i wytrwanie. Aby zrobić naleśniki potrzebujemy niewielu składników i dobrą patelnię. Jest to danie szybkie i zazwyczaj wszyscy domownicy je lubią. Naleśniki w różnej formie, znane są na całym świecie. Lubią je w szczególności Amerykanie – naleśniki amerykańskie nazywane są pankejkami. poniżej przedstawiamy przepis na idealne ciasto na idealne naleśniki!

Jak zrobić puszyste naleśniki – prosty przepis na ciasto naleśnikowe

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • Szczypta soli
  • (jeżeli chcesz przyrządzić słodkie naleśniki –  4 łyżki cukru)

Potrzebujesz także rozgrzaną patelnię

Jak zrobić idealne ciasto – przygotowanie

  1. Aby zrobić pyszne naleśniki, musisz zacząć od przesiania mąki. przygotowaną mąkę przesiewamy do naczynia.
  2. Wbijamy 3 jajka do mąki, następnie dodajemy mleko oraz wodę, olej i sól lub cukier. Wszystko bardzo dobrze mieszamy – albo używając ręcznej trzepaczki do robienia ciasta, albo mikserem.
  3. Przygotowane ciasto do cienkich naleśników możemy użyć od razu, albo odstawić na kilkanaście minut (poleca się, aby ciasto na naleśniki nieco odpoczęło po jego przyrządzeniu).
  4. Masa powinna być lejąca, jednak nie za rzadka. Jak sprawdzić, czy mamy masę na najlepsze naleśniki? Wkładamy łyżkę i wyciągamy, jeżeli z łyżki średnim tempem spływa masa, a na łyże zostaje jej nieco, masa jest idealna. Jeżeli spływa bardzo szybko, a łyżka niemal nie jest pobrudzona, wtedy należy dodać jeszcze trochę mąki.
  5. Nagrzewamy płaską patelnię do naleśników z odrobina oleju. Kiedy jest mocno nagrzana, nabieramy chochlą masę naleśnikową i wylewamy równomiernie na patelnię.
  6. Naleśniki smażymy tak długo, aż upiecze się z jednej strony. Jak to sprawdzić? Wystarczy, że sprawdzisz, czy możesz poruszyć naleśnikiem na patelni – jeżeli tak, przewróć ciasto na drugą stronę. Upieczonego naleśnika przełóż na talerz. Wykonaj tyle naleśników, na ile starczy Ci ciasta.

Jest to sprawdzony przepis. Do ciasta najlepszy będzie olej rzepakowy. Jeżeli chcesz, aby ciasto było bardzo pulchne, dodaj do ciasta mineralnej wody gazowanej w większej ilości. Z tego przepisu naleśniki wyjdą delikatne i bardzo smaczne!

Jak zrobić naleśniki – dodatki

Smażenie naleśników to jedna sprawa, a ich podawanie to już zupełnie co innego. by były naprawdę smaczne i pięknie się prezentowały, trzeba wybrać odpowiednie dodatki. Niektórzy uwielbiają naleśniki z serem. Są one bardzo często podawane na obiad. Farsz serowy może być wytrawny, a więc z dodatkiem ziół, przypraw, albo samej soli. Ale może być to też ser na słodko. W słodkim serze znajduje się cukier, mogą znaleźć się aromatyczne olejki, cynamon, ale także skórka startej pomarańczy. Wybór dodatków jest ogromny! Bardzo klasycznie podane naleśniki są z dodatkiem dżemu lub konfitury. Przygotujcie naleśniki z konfiturą i bananem, a zobaczycie, jak wspaniały mają smak! Tak, owoce to kolejny dodatek do naleśników na słodko. W tradycyjnym przepisie raczej nie znajdziemy dodatków typu banan, albo malina, ale proszę uwierzyć – domowe naleśniki z owocami to prawdziwe niebo w gębie! Delikatne naleśniki można podawać także z czekoladą ze słoika – są wtedy bardzo kaloryczne, ale też niezwykle smaczne! Jak widać, dodatków do naleśników jest naprawdę sporo! Każdy może znaleźć coś dla siebie! Naleśniki na słono, naleśniki na słodko – przepadają za nimi dzieci i dorośli na całym świecie!

Naleśniki – skąd się wzięły?

Naleśniki mają niezwykle długą historię. Pierwsze zapiski dotyczące tego dania odnotowane są w kronice Kratinosa z IV wieku przed naszą erą! A więc na pewno znane były już w Grecji, ale nie tylko. W wielu europejskich krajach i regionach podawano takie właśnie danie. Oczywiście różniło się ono nieco, proporcje w różnych przepisach były nieco inne – idea jednak pozostawała ta sama – ciasto na bazie maki, pieczone jako placek podawany z różnymi dodatkami.  Niektóre źródła donoszą, że naleśniki pieczone były na liściu!

Ludzie na całym świecie uwielbiają naleśniki. W Anglii został ustanowiony nawet dzień naleśnika w przeddzień środy Popielcowej, a więc wtedy, gdy my obchodzimy tłusty czwartek. Pobijane są także rekordy  Guinessa w przygotowywaniu naleśników na czas, ale również na najwyższy podrzut naleśnikiem i na zrobienie największego naleśnika. Jak do tej pory, największy naleśnik mierzył aż 15 m średnicy. Odbył się także konkurs na jedzenie naleśników, a rekord należy do człowieka, który zjadł 855 sztuk!