Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem dobrze znane w Polsce danie. Może to być zarówno danie obiadowe, jak i pyszna przekąska, podwieczorek, kolacja, a czasem nawet śniadanie! Racuchy z jabłkami robi się bardzo prosto. Bardzo ważne jest to, aby przygotować gładkie ciasto i znaleźć dobre jabłka. Jeżeli te dwie rzeczy będą zapewnione, Twoje racuchy będą miały piękny złoty kolor, a ich smak zadowoli wszystkich domowników. Poniżej przedstawiamy prosty i szybki przepis na smaczne placuszki!

Szybkie racuchy – prosty przepis

Składniki na puszyste racuchy

  • Jajka
  • 1 szklanka mleka podgrzanego
  • 2 – 3 ulubione jabłka
  • 1 i ½ szklanki maki
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do dekoracji
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy mleko i wbijamy całe jajka. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Chodzi o to, aby składniki bardzo dobrze się wymieszały.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do jajek z mlekiem.
  3. Wszystko miksujemy lub mieszamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy.
  4. Dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę i nadal mieszamy (można dodać od razu mąkę wymieszana z sodą i proszkiem do pieczenia).
  5. Jeżeli chcesz, aby Twoje racuchy były bardzo słodkie, dodaj cukier i wymieszaj.
  6. Odkładamy ciasto na bok, musi nieco odpocząć.
  7. Myjemy dokładnie jabłka i je obieramy. W tym momencie każdy może wybrać, jak będą wyglądały jabłka w jego placuszkach. Otóż, można zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami, ale można również pokroić je na małe kawałeczki, raczej płaskie.
  8. Pokrojone lub posiekane jabłka wrzucamy do miski z masą.
  9. Na dużej patelni umieszczamy trochę oleju i nagrzewamy patelnię. Następnie na rozgrzana patelnię łyżką nakładamy porcje ciasta – przygotowanej masy formując racuchy.
  10. Racuchy pieką się ok. 1.5 minuty z jednej strony.
  11. Gotowe racuchy przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  12. Podajemy na ciepło, warto racuchy oprószyć cukrem pudrem. Trzeba tylko pamiętać, że na gorących racuchach cukier puder bardzo szybko się rozpuszcza.

Racuchy z ciasta drożdżowego – czy warto robić drożdżowe racuchy?

Drożdżowe racuchy są bardziej popularne niż racuchy bez drożdży. Przygotowanie racuchów drożdżowych trwa Jednak, są nieco dłużej, dlatego dużo osób wybiera robienie racuchów bez drożdży. Warto jednak wiedzieć, że racuchy drożdżowe są niezwykle puszyste i delikatne w smaku. Racuchy z drożdżami wychodzą zazwyczaj grubsze niż inne rodzaje tych placuszków. Racuchy drożdżowe nie są tak słodkie jak racuchy bez drożdży. Dlatego, jeżeli lubisz słodkości, możesz dodać do nich więcej dodatków, np. więcej cukru pudru, albo konfiturę!