Pascha wielkanocna przepis
Pascha należy do tradycyjnych potraw wielkanocnych. Chociaż większość osób o niej słyszało, to jednak nie jest to potrawa popularna w całym kraju, a tylko w niektórych jego regionach. Nie powinno nas to zaskakiwać – potrawa ta wywodzi się z Rosji, więc jak łatwo się domyślić, będzie lepiej znana we wschodniej Polsce. Z jakich składników przygotowuje się paschę wielkanocną? Głównym składnikiem jest ser, żółtka, cukier, wanilia oraz dodatki, np. bakalie lub orzechy.Wielkanocna pascha przygotowywana jest wyłącznie raz w roku na święta Wielkiej Nocy.
Przepis pascha wielkanocna
Składniki – wielkanocna pascha
- 1 kg twarogu
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru, cukru pudru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- Pół łyżeczki startej kandyzowanej skórki z pomarańczy
- Od 50 – 100 gram orzechów, migdałów, suszonych moreli, fig, moreli
- 100 g rodzynek
- 5 żółtek
Tradycyjna pascha wielkanocna – przygotowanie
- Jajka, masło oraz ser wyciągamy z lodówki. Masło powinno być miękkie.
- Masło przekładamy do miski, wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy.
- Kiedy powstanie puszysta masa, dodajemy po jednym żółtku, nie przestając miksować.
- Dodajemy dwukrotnie zmielony twaróg i nadal miksujemy.
- Dodajemy skórkę z pomarańczy, miksujemy
- Dodajemy wszystkie ulubione dodatki, a więc bakalie, orzechy, migdały i inne. Delikatnie mieszamy.
- Przygotować sitko wyłożone podwójną gazą i umieścić je w misce.
- Do sita przekładamy masę serową z dodatkami, całość przykrywamy, a najlepiej dociążamy, aby masa dobrze się zbiła i uformowała.
- Całość przekładamy do lodówki – paschę wielkanocną należy dobrze schłodzić, więc powinna być w lodówce minimum 12 godzin.
- Paschę wyciągamy i wykładamy na talerz. Można ją dowolnie ozdobić.
Inne rodzaje paschy wielkanocnej
Przedstawiony powyżej sprawdzony przepis to nie jedyny, który pozwala przygotować pyszną paschę. Można spotkać się także z innym przepisem, w którym gotuje się mleko i dodaje się to niego śmietanę i jajka, a z wytrąconego sera tworzy się paschę. Jednak, przedstawiony przez nas przepis jest znacznie łatwiejszy.
Przygotowanie paschy wielkanocnej nie jest bardzo trudne. Osoby, które zrobią paschę pierwszy raz, z całą pewnością ją polubią i będą przyrządzały ją każdego roku! Tradycyjna pascha wielkanocna jest prawdziwym przysmakiem, oczywiście pod warunkiem, że lubimy ser. Do paschy można dodawać najróżniejsze, ulubione składniki. Najczęściej robili się bakaliowa pascha wielkanocna, ale doskonałym dodatkiem jest także żurawina, kandyzowane owoce. Życzymy smacznego!