Pasztet z indyka przepis
Pyszny domowy pasztet to prawdziwy rarytas. Wielu osobom wydaje się, że zrobienie pasztetu jest niezwykle trudne, dlatego nawet nie sprawdzają przepisów. Tymczasem, każdy może z powodzeniem zrobić pasztet, mając tylko kilka ważnych składników. Pasztet można zrobić z różnych rodzajów mięs. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjny pasztet z indyka – delikatny, bardzo smaczny. Może stać się dodatkiem do innych dań, przekąską – można położyć go na świątecznym stole. Ale można używać go oczywiście do zrobienia pysznych kanapek w świątecznym czasie.
Przepis na delikatny pasztet z indyka
Składniki
- 300 g udźca indyka
- 1 duży filet z indyka
- 2-3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 300 g wątróbki indyka
- Pieprz czarny do smaku
- Sól do smaku
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- Połowa selera
- 2 cebule
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kajzerka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
Przygotowanie
- Do garnka wlewamy wodę, ok. 2 litrów.
- Dodajemy wszystkie przyprawy, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, cebulę wraz z łupiną i resztę obranych warzyw.
- Bulion gotujemy na niewielkiej mocy do 1.5 godziny.
- Bulion doprawiamy solą, jeżeli jest taka potrzeba i odstawiamy.
- Bułkę zalewamy wywarem z warzyw w miseczce i odstawiamy, aby cała nasiąkła.
- Mięso myjemy, kroimy na średniej wielkości kawałki.
- Cebulę drobno siekamy.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, podsmażamy cebulkę i dodajemy zgnieciony czosnek. Całość dusimy przez kilka minut na małym ogniu.
- Dodajemy wątróbkę, dusimy kilkanaście minut i odstawiamy.
- Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy na nim nasze mięso – udziec i filet.
- Przez maszynkę do mielenia mięsa, przepuszczamy całe mięso, seler z rosołu, marchewki, bułkę namoczoną w bulionie, cebulę z czosnkiem. Wszystko mieszamy, aby uzyskać zwarta masę.
- Formę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki i równamy.
- Foremkę z masą wkładamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 170 stopni.
- Po wyciagnięciu z piekarnika, pasztet musi odpocząć. Wyciągamy go dopiero, gdy będzie chłodny.
Pasztet drobiowy smakuje wyśmienicie! Jest to fantastyczna przekąska świąteczna! Warto pamiętać o tym, że nie zawsze wszystkie wyroby trzeba kupić – można je z powodzeniem zrobić samemu w domu. Jak widać, pieczony pasztet nie jest bardzo trudny w przygotowaniu, a jego smak znacznie różni się od tych, które kupujemy na co dzień w sklepach. Życzymy smacznego!