Pasztet z indyka przepis

Pyszny domowy pasztet to prawdziwy rarytas. Wielu osobom wydaje się, że zrobienie pasztetu jest niezwykle trudne, dlatego nawet nie sprawdzają przepisów. Tymczasem, każdy może z powodzeniem zrobić pasztet, mając tylko kilka ważnych składników. Pasztet można zrobić z różnych rodzajów mięs. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjny pasztet z indyka – delikatny, bardzo smaczny. Może stać się dodatkiem do innych dań, przekąską – można położyć go na świątecznym stole. Ale można używać go oczywiście do zrobienia pysznych kanapek w świątecznym czasie.

Przepis na delikatny pasztet z indyka

Składniki

  • 300 g udźca indyka
  • 1 duży filet z indyka
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 300 g wątróbki indyka
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sól do smaku
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • Połowa selera
  • 2 cebule
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę, ok. 2 litrów.
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, cebulę wraz z łupiną i resztę obranych warzyw.
  3. Bulion gotujemy na niewielkiej mocy do 1.5 godziny.
  4. Bulion doprawiamy solą, jeżeli jest taka potrzeba i odstawiamy.
  5. Bułkę zalewamy wywarem z warzyw w miseczce i odstawiamy, aby cała nasiąkła.
  6. Mięso myjemy, kroimy na średniej wielkości kawałki.
  7. Cebulę drobno siekamy.
  8. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, podsmażamy cebulkę i dodajemy zgnieciony czosnek. Całość dusimy przez kilka minut na małym ogniu.
  9. Dodajemy wątróbkę, dusimy kilkanaście minut i odstawiamy.
  10. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy na nim nasze mięso – udziec i filet.
  11. Przez maszynkę do mielenia mięsa, przepuszczamy całe mięso, seler z rosołu, marchewki, bułkę namoczoną w bulionie, cebulę z czosnkiem. Wszystko mieszamy, aby uzyskać zwarta masę.
  12. Formę do pieczenia smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki i równamy.
  13. Foremkę z masą wkładamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 170 stopni.
  14. Po wyciagnięciu z piekarnika, pasztet musi odpocząć. Wyciągamy go dopiero, gdy będzie chłodny.

Pasztet drobiowy smakuje wyśmienicie! Jest to fantastyczna przekąska świąteczna! Warto pamiętać o tym, że nie zawsze wszystkie wyroby trzeba kupić – można je z powodzeniem zrobić samemu w domu. Jak widać, pieczony pasztet nie jest bardzo trudny w przygotowaniu, a jego smak znacznie różni się od tych, które kupujemy na co dzień w sklepach. Życzymy smacznego!