Roladki z kurczaka
Pieczone roladki z kurczaka – przepis
Jeżeli lubisz mięso i wiesz, że na Twojej imprezie będą znajomi lub rodzina, która też nie pogardzi mięsem, warto przegotować treściwa, mięsną przekąskę. Pieczone roladki z kurczaka to doskonały przepis na pyszne danie, które można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Dzięki temu, można wykorzystać je jako danie główne, albo jako smaczną przekąskę. Poniżej przedstawiamy bardzo prosty, a zarazem wyszukany przepis na roladki, które na pewno zachwycą gości!
Składniki
- 4 pojedyncze filety kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do mięsa
- 200 g cienko pokrojonego boczku wędzonego
- 150 g pieczarek
- Połowa cebuli
- ząbek czosnku
- 1.5 łyżki musztardy
- 100 gram żółtego sera startego lub sera ricotta
- 50 – 100 g sera mozzarella
- 1 łyżka oliwy
- Połowa cukinii
- (ewentualnie suszone pomidory)
Przygotowanie
- Pojedyncze filety kurczaka myjemy i rozcinamy, by stworzyć w każdym filecie kieszonkę
- Doprawić przyprawami, natrzeć przyprawą do mięsa
- Przygotujemy pieczarki, myjemy i kroimy na cienkie plasterki
- Pieczarki podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy, poczekać aż woda odparuje
- Pokroić cebulę i ząbek czosnku bardzo drobno i wraz z masłem dołożyć do pieczarek
- Doprawić do smaku przyprawami
- Do kieszonek w kurczaku wkładamy farsz z pieczarek, ser żółty, po 20-30 g sera ricotta i odrobinę musztardy
- Kurczaka owinąć w plaster boczku wędzonego i włożyć do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanym oliwą.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
- Przygotowujemy cukinię: cukinię kroimy w kostkę, doprawiamy, dodajemy oliwę, musztardę. Dodajemy do filetów i wstawiamy do piekarnika. Jeżeli lubisz suszone pomidory, możesz je także dodać.
- Całość zapiekamy przez ok. 30 minut.
Jeżeli lubisz szpinak, możesz dołączyć go do przepisu. 100 g szpinaku można dodać na patelnię do pieczarek.
Jak podawać roladki?
Roladki drobiowe z boczkiem i pieczarkami można podawać na wiele sposobów. Domowe roladki drobiowe można podawać klasycznie z ziemniakami i surówką, jednak nie jest to rozwiazanie na imprezę. Owinięte roladki boczkiem można podawać na zimni i na ciepło. Gotowe roladki pięknie prezentują się na półmisku, poprzecinane w plasterki. Obok półmiska z roladkami można dodać różne sosy do polania roladek, albo surówki. Każdy będzie mógł zjeść roladkę z tym, co lubi.