Sałatka z awokado i wędzoną rybą na imprezę

Sałatka na imprezę to zawsze dobre rozwiązanie. Jeżeli dodatkowo jest to prosta sałatka i smaczna – to czego chcieć więcej? Nie spędzisz wiele czasu w kuchni, a Twoi goście będą bardzo zadowoleni ze smaku sałatki. Najważniejsze to odpowiednio dobrać składniki sałatki. My przetestowaliśmy sałatkę, w której główną rolę gra awokado wraz z wędzoną rybą z dodatkiem suszonych pomidorów. Sałatkę z dodatkiem awokado robimy szybko, a sycąca sałatka sprawdzi się na najróżniejszych uroczystościach – od tych rodzinnych, np. komunii, chrzcin, imienin, po imprezy domowe w gronie znajomych. Stwórzmy dobrą i zdrową sałatkę – awokado ma w końcu bardzo dużo witamin. Ryby również są zdrowe. Zatem do dzieła!

Sałatka z dodatkiem awokado i suszonych pomidorów

Składniki

  • 50 – 60 g rukoli lub szpinaku
  • 2 awokado
  • 100 -150 g wędzonej ryby (np. makrela wędzona)
  • Połowa małej cebuli
  • Małe opakowanie suszonych pomidorów
  • Małe opakowanie oliwek zielonych lub czarnych
  • Natka pietruszki siekana
  • 4 łyżki oliwy
  • Sok z połowy cytryny
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Awokado kroimy w paski, ćwiartki lub kostkę – tak, jak nam wygodnie
  2. Rukolę lub szpinak dokładnie myjemy
  3. Wędzona rybę kroimy na małe kawałki
  4. Cebulkę kroimy w półplasterki, tak cienko jak tylko sie da
  5. Do salaterki wsypujemy składniki, suszone pomidory, rukolę, awokado, rybę, cebulę, oliwki sok z cytryny, oliwę i Wszystko bardzo delikatnie mieszamy
  6. Sałatkę doprawiamy do smaku przyprawami
  7. Na sałatkę dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Sałatkę można podawać od razu lub włożyć ją do lodówki i schłodzić. Do sałatki można również przygotować swój ulubiony sos. Niekoniecznie trzeba polewać nim sałatkę w salaterce. Można sos postawić obok sałatki, tak, aby tylko chętni mogli skorzystać z sosu. Pamiętajmy, że niektórzy cenią sobie niczym niezakłócony smak warzyw i owoców.

Sałatka z awokado na kilka sposobów

Awokado jest owocem, który można łączyć z najróżniejszymi składnikami. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest podmiana ryby z wędzonej na świeżą – wystarczy dodać świeżą makrelę, a smak sałatki zupełnie się zmieni. Awokado świetnie smakuje również z jajkiem z dodatkiem pestek słonecznika. Trzeba jednak przyznać, że mdły smak awokado nie każdemu odpowiada. Dlatego, każdą sałatkę przygotowaną z awokado należy sprawdzić pod względem smaku. Aby nadać awokado wyrazisty smak, warto zawsze dodać do sałatki odrobinę soku z cytryny oraz sól – dzięki temu owoc ten będzie smakował wyśmienicie. Dobrym rozwiązaniem są także sosy – jeżeli polejemy sałatkę sosem, jej smak od razu stanie się pełniejszy. Łącz awokado ze swoimi ulubionymi smakami i ciesz się eksperymentowaniem w kuchni!

Dobrodziejstwa awokado

Awokado to owoc, który nie zachwyca wielu swoim smakiem. Jest to smak dość mdły i nie każdy go lubi. Warto jednak jeść awokado, nawet w niewielkich ilościach, regularnie. W awokado znajduje się mnóstwo witamin z grupy B, ale też witaminy C, H, K, A,E i wiele cennych kwasów oraz substancji mineralnych, wapnia, żelaza, potasu. W Awokado znajduje się także bardzo dużo błonnika. Sałatka z awokado to doskonały pomysł na danie wieczorna. Dlaczego? Ponieważ awokado zawiera dużą ilość potasu, który pomaga w regulacji gospodarki wodno – elektrolitowej. Chcesz być zdrowszy? Spróbuj dołączyć więcej awokado do swojej codziennej diety!

Sałatki na imprezę – różne możliwości

Jest wiele sałatek, które można przyrządzić na imprezę – łatwych w przygotowaniu, a sycących i smacznych. Sałatka makaronowa jest jedną z takich propozycji. Sałatka makaronowa to dobre rozwiazanie zwłaszcza wtedy, gdy wiemy, że będzie wielu gości. Pięknie prezentuje się również warstwowa sałatka. Dobrym rozwiązaniem jest także prosta sałatka śledziowa, pyszna sałatka wiosenna – propozycji jest naprawdę wiele! Sprawdzone przepisy na takie sałatki znajdziesz u nas! Życzymy smacznego!