Sałatka z rukolą

Niektórzy uważają, że rukola nie była stosowana w dawnej kuchni i polskiej i że dopiero od niedawna jest modna. Tymczasem, już w bardzo starych polskich przepisach można ja odnaleźć, z tym, że pod inną nazwą – rokietta siewna. Prawdą jednak jest, że nie pochodzi ona z naszych rejonów, rośnie na terenie basenów Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, a także w Afryce oraz Azji. Opakowanie rukoli można wykorzystać do zrobienia pysznych sałatek, które będą dodatkiem do obiadu, ale mogą stać się także daniem samym w sobie. Orzechowy smak rukoli w sałatce Was zachwyci!

Sałatka z rukolą z dodatkiem suszonych pomidorów

Składniki sałatki z rukolą i suszonymi pomidorami nie są skomplikowane i można wykonać ją szybko. Zarówno rukola jak i suszone pomidory są bardzo smacznym składnikiem sałatek, można więc mieć pewność, że danie wyjdzie naprawdę dobre.

Składniki

  • rukola – 1 opakowanie (ok. 150 g)
  • słoik suszonych pomidorów
  • pestki słonecznika – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • płatki chilli (pół łyżeczki)

Przygotowanie

  1. Rukolę umyć i wrzucić do miski
  2. Pomidory marynowane wyciągnąć, odsączyć, pokroić i dodać do rukolii
  3. 2 łyżki pestek słonecznika prażyć na patelni przez około 2 minuty i dodać do rukoli i pomidorów
  4. Dodać płatki chilli 1 lub 2 łyżki oliwy.

Oczywiście jeżeli nie lubisz ostrych smaków, możesz wyłączyć z przepisu chilli, jednak połączenie ostrej rukoli doskonale pasuje do marynowanych pomidorów. Ta sałatka z rukolą sprawdzi się jako danie samo w sobie, lekkie i dietetyczne, ale również może stanowić sałatkę obiadową.

Prosta sałatka z serem feta

Do przygotowania sałatka ta jest bardzo prosta. Wystarczy zaledwie kilka składników.

Składniki

  • Rukola – niecałe opakowanie
  • Ser feta – garść
  • Pomidory koktajlowe – garść
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 6 łyżek
  • Sól i cukier

Przygotowanie

  1. Rukolę myjemy i odsączamy
  2. Pomidory kroimy na połówki, albo ćwiartki
  3. Sok z cytryny mieszamy z solą i cukrem, następnie dodajemy oliwę
  4. Wszystkie składniki łączymy.

Komponując sałatkę można oczywiście dodać inne składniki, np. odrobinę prażonych pestek słonecznika lub inne, które najbardziej lubimy. Niektórzy dodają również mięso. Dzięki dodatkowi kurczaka lub innego mięsa, sałatka staje się bardziej pożywna. Z dodatkiem rukoli powstają naprawdę pyszne sałatki, zarówno dla osób, które chętnie spożywają mięso, ale lubią zdrowe dania, jak i dla wegetarian. Jeżeli lubisz pikantny smak sałatki, zawsze możesz do niej dodać odrobinę chilli.



Sałatka z rukoli – zdrowa i lekka

Rukola zawiera całe mnóstwo witamin i minerałów, które są niezwykle zdrowe i pożądane dla naszego organizmu. Znajdują się w niej witaminy z grupy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Dużo żelaza, białka, potasu, sodu oraz beta karotenu. Wykazuje ona również prozdrowotne właściwości, m.in. działanie antynowotworowe, wspomaga odchudzanie oraz układ krwionośny. Wzmacnia układ odpornościowy, dobrze wpływa na wzrok.