Sałatki z pieczarek

Pieczarki to produkt bardzo uniwersalny. Można przyrządzić z nich sos, doskonale nadają się do farszów, ale mogą być także podstawowym składnikiem smacznych sałatek. Sałatka pieczarkowa doskonale sprawdzi się na co dzień, ale również na święta i na organizowane w domu przyjęcia. Pieczarki świetnie pasują do wielu warzyw, dlatego skomponowanie pysznej sałatki nie jest bardzo trudne. Niektórzy uważają, że najlepsza sałatka z pieczarkami to ta klasyczna, w której nie ma wielu dodatków, inni wolą smak sałatki z dodatkiem jabłka ogórków kiszonych lub marynowanych, a jeszcze inni wolą smak sałatki z pieczarek podsmażanych. Poniżej dwa przepisy – sprawdź smak sałatki z pieczarkami i przekonaj się, jaka jest smaczna!

Sałatka z pieczarkami przepis

Poniżej przepis na pyszną sałatkę z marynowanymi pieczarkami lub pieczarkami gotowanymi, świeżymi. Pieczarki świetnie komponują się z kukurydzą i ogórkami kiszonymi, dlatego w poniższym przepisie ich również nie zabraknie. Sałatka z pieczarkami marynowanymi smakuje nieco inaczej niż sałatka ze świeżymi pieczarkami, dlatego jeżeli nie jesteś pewien, czy smak pieczarek marynowanych będzie odpowiadał Tobie, Twojej rodzinie lub znajomym, wykorzystaj świeże pieczarki.

Składniki

·     Pieczarki świeże – 500 g lub 300- 400 g pieczarek marynowanych

·     Kukurydza konserwowa – 1 puszka

·     Ogórki kiszone – 3 sztuki

·     Cebula czerwona – 1 sztuka

·     Jabłko – ½

·     Jajka – 4

·     Majonez – 4 łyżki

·     Koperek  – 2 łyżki

·     Musztarda – łyżeczka

·     Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

1.    Pół kilograma pieczarek umyj. Nie musisz ich obierać. Wrzuć do gorącej osolonej wody i gotuj przez 10 minut.

2.    Po ugotowaniu ostudź pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki

3.    Ugotuj jajka na twardo, po wystygnięciu pokrój na kawałki

4.    Ogórki kiszone (lub ogórki konserwowe) pokrój w kostkę, podobnie jabłko

5.    Cebule obierz, drobno posiekaj i sparz.

6.    Odsącz kukurydzę z puszki

7.    Połącz wszystkie składniki dodając majonez, musztardę, koperek oraz pieprz i sól do smaku.

 

Szybka sałatka – klasyczne sałatki z pieczarkami

Jeżeli nie lubisz zbyt długo zajmować się przygotowaniem sałatek możesz znacznie ograniczyć ilość składników i zrobić podstawową sałatkę z pieczarkami. Poniżej przedstawiamy przepis

Składniki

·     Pieczarki świeże – 500 g lub marynowane 300- 400 g

·     Biała część pora

·     Jajka – 4

·     Majonez – 4 łyżki

·     Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

1.    Pół kilograma pieczarek umyj. Nie musisz ich obierać. Wrzuć do gorącej osolonej wody i gotuj przez 10 minut.

2.    Po ugotowaniu ostudź pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki

3.    Ugotuj jajka na twardo, po wystygnięciu pokrój na kawałki

4.    Białą część pora posiekaj i sparz

5.    Wszystkie składniki wymieszaj

Powyższe propozycje sałatek są popularne i dość łatwe w przygotowaniu. Jeżeli lubicie pieczarki możecie zrobić sałatkę warstwową, a także sałatki z dodatkiem pieczarek podsmażanych – rozwiązań i wariacji jest naprawdę wiele. Życzymy smacznego!