Sałatki z pieczarek
Pieczarki to produkt bardzo uniwersalny. Można przyrządzić z nich sos, doskonale nadają się do farszów, ale mogą być także podstawowym składnikiem smacznych sałatek. Sałatka pieczarkowa doskonale sprawdzi się na co dzień, ale również na święta i na organizowane w domu przyjęcia. Pieczarki świetnie pasują do wielu warzyw, dlatego skomponowanie pysznej sałatki nie jest bardzo trudne. Niektórzy uważają, że najlepsza sałatka z pieczarkami to ta klasyczna, w której nie ma wielu dodatków, inni wolą smak sałatki z dodatkiem jabłka ogórków kiszonych lub marynowanych, a jeszcze inni wolą smak sałatki z pieczarek podsmażanych. Poniżej dwa przepisy – sprawdź smak sałatki z pieczarkami i przekonaj się, jaka jest smaczna!
Sałatka z pieczarkami przepis
Poniżej przepis na pyszną sałatkę z marynowanymi pieczarkami lub pieczarkami gotowanymi, świeżymi. Pieczarki świetnie komponują się z kukurydzą i ogórkami kiszonymi, dlatego w poniższym przepisie ich również nie zabraknie. Sałatka z pieczarkami marynowanymi smakuje nieco inaczej niż sałatka ze świeżymi pieczarkami, dlatego jeżeli nie jesteś pewien, czy smak pieczarek marynowanych będzie odpowiadał Tobie, Twojej rodzinie lub znajomym, wykorzystaj świeże pieczarki.
Składniki
· Pieczarki świeże – 500 g lub 300- 400 g pieczarek marynowanych
· Kukurydza konserwowa – 1 puszka
· Ogórki kiszone – 3 sztuki
· Cebula czerwona – 1 sztuka
· Jabłko – ½
· Jajka – 4
· Majonez – 4 łyżki
· Koperek – 2 łyżki
· Musztarda – łyżeczka
· Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
1. Pół kilograma pieczarek umyj. Nie musisz ich obierać. Wrzuć do gorącej osolonej wody i gotuj przez 10 minut.
2. Po ugotowaniu ostudź pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki
3. Ugotuj jajka na twardo, po wystygnięciu pokrój na kawałki
4. Ogórki kiszone (lub ogórki konserwowe) pokrój w kostkę, podobnie jabłko
5. Cebule obierz, drobno posiekaj i sparz.
6. Odsącz kukurydzę z puszki
7. Połącz wszystkie składniki dodając majonez, musztardę, koperek oraz pieprz i sól do smaku.
Szybka sałatka – klasyczne sałatki z pieczarkami
Jeżeli nie lubisz zbyt długo zajmować się przygotowaniem sałatek możesz znacznie ograniczyć ilość składników i zrobić podstawową sałatkę z pieczarkami. Poniżej przedstawiamy przepis
Składniki
· Pieczarki świeże – 500 g lub marynowane 300- 400 g
· Biała część pora
· Jajka – 4
· Majonez – 4 łyżki
· Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
1. Pół kilograma pieczarek umyj. Nie musisz ich obierać. Wrzuć do gorącej osolonej wody i gotuj przez 10 minut.
2. Po ugotowaniu ostudź pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki
3. Ugotuj jajka na twardo, po wystygnięciu pokrój na kawałki
4. Białą część pora posiekaj i sparz
5. Wszystkie składniki wymieszaj
Powyższe propozycje sałatek są popularne i dość łatwe w przygotowaniu. Jeżeli lubicie pieczarki możecie zrobić sałatkę warstwową, a także sałatki z dodatkiem pieczarek podsmażanych – rozwiązań i wariacji jest naprawdę wiele. Życzymy smacznego!