Sałatki z tuńczyka

Tuńczyk to zdrowa i smaczna ryba. Bardzo często wykorzystuje się go do zrobienia prostych sałatek na imprezę. Dlatego dziś przedstawiamy 3 sałatki z wykorzystaniem tej ryby – zarówno te bardziej jak i te mniej skomplikowane: sałatka warstwowa z tuńczykiem, sałatka z dodatkiem czerwonej fasoli oraz sałatka nicejska.

Sałatka z tuńczyka – sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa z tuńczykiem bardzo dobrze smakuje, ale również świetnie się prezentuje na stole. Z pewnością będzie jego dużą ozdobą podczas imprezy. Jak zrobić pyszną sałatkę warstwowa? Podpowiadamy!

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 łyżki majonezu
  • 6 jajek
  • 1 cebula czerwona
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić żółtka od białek. Białka i żółtka drobno posiekać.
  2. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Czerwoną cebulę posiekaj, a ser zetrzyj na tarce.
  4. Do miski, najlepiej przezroczystej wkładaj warstwowo: białko, część odsączonego tuńczyka, połowę cebuli, sól, majonez pieprz i ser. Następnie kolejna warstwa rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, cebulę, sól, pieprz, majonez oraz żółtka.

Sałatka z tuńczyka z dodatkiem czerwonej fasoli

Poniższy przepis jest jednym z najprostszych przepisów na sałatkę z tuńczykiem. Ma mało składników i można ją bardzo szybko zrobić. Jeżeli lubisz tuńczyka, z pewnością polubisz także tę sałatkę!

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Przygotowanie

  1. Tuńczyka należy odsączyć i przenożyć do miski/salaterki
  2. Kukurydzę oraz fasolę również odsączamy i dodajemy do tuńczyka
  3. Dodajemy majonez
  4. Wszystkie składniki mieszamy

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska jest juz nieco trudniejsza w przygotowaniu i trzeba poświęcić jej więcej czasu. Jednak smak sałatki jest naprawdę wyjątkowy i warto od czasu do czasu ją zrobić, zwłaszcza na jakąś specjalną okazję. Z poniższego przepisu wychodzą dwie porcje – w sam raz na spędzenie miłego wieczoru we dwoje, przy lampce wina.

Składniki sałatki

  • świeży tuńczyk – 150 – 200 g
  • sól, pieprz (najlepiej sól morska)
  • zielona fasolka – 90 -100 g
  • czerwona cebula
  • jajka ugotowane na twardo – 2
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • filety anchois – 4 sztuki
  • oliwki czarne – 10 – 15 sztuk
  • kapary – 10 sztuk

Składniki sosu

  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sok z octu winnego – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • posiekany szczypiorek – 3 łyżki
  • 1 listek świeżego oregano

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy sos. Do miseczki dodajemy kolejno wszystkie składniki sosu, odstawiamy.
  2. Fasolę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 2 minut. Nie może się rozgotować.
  3. Tuńczyka delikatnie płuczemy, obsypujemy solą i pieprzem, następnie kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy nie dłużej niż 1.5 minuty z każdej strony.
  4. Fasolkę kroimy na pół, cebulę kroimy w plastry, jajka na połówki.
  5. Na talerzach układamy kolejno sałatę rzymską, na niej fasolkę, cebulę, połówki jajek, na których kładziemy fileciki anchois.
  6. Na całości kładziemy oliwki czarne i kapary.
  7. Jako zwieńczenie układamy grillowanego tuńczyka i polewamy sosem.

Dlaczego warto jeść tuńczyka?

Mięso z tuńczyka jest niezwykle cenione przez smakoszy z całego świata. Jest bardzo smaczne, ale przede wszystkim zawiera bardzo dużo witamin, zwłaszcza kwasów omega – 3, których bardzo brakuje w diecie większości z nas. Tuńczyk jest także doskonałym źródłem witamin A,E,D. Dlaczego jeszcze warto spożywać tuńczyka? Przede wszystkim ze względu na dużą ilość białka, a także na bardzo niską ilość kalorii, zwłaszcza w porcji tuńczyka w sosie własnym. Warto jednak pamiętać o tym, że tuńczyk jest rybą drapieżną, co oznacza, że w jego mięsie mogą kumulować się pewne ilości rtęci, która oczywiście nie jest dla nas korzystna. Jednak, po pierwsze ilości te są nieznaczne, po drugie, zjedzenie tuńczyka kilka razy w miesiącu na pewno nie zaszkodzi.