Sałatki z tuńczyka
Tuńczyk to zdrowa i smaczna ryba. Bardzo często wykorzystuje się go do zrobienia prostych sałatek na imprezę. Dlatego dziś przedstawiamy 3 sałatki z wykorzystaniem tej ryby – zarówno te bardziej jak i te mniej skomplikowane: sałatka warstwowa z tuńczykiem, sałatka z dodatkiem czerwonej fasoli oraz sałatka nicejska.

Sałatka z tuńczyka – sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa z tuńczykiem bardzo dobrze smakuje, ale również świetnie się prezentuje na stole. Z pewnością będzie jego dużą ozdobą podczas imprezy. Jak zrobić pyszną sałatkę warstwowa? Podpowiadamy!
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 6 łyżki majonezu
- 6 jajek
- 1 cebula czerwona
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić żółtka od białek. Białka i żółtka drobno posiekać.
- Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Czerwoną cebulę posiekaj, a ser zetrzyj na tarce.
- Do miski, najlepiej przezroczystej wkładaj warstwowo: białko, część odsączonego tuńczyka, połowę cebuli, sól, majonez pieprz i ser. Następnie kolejna warstwa rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, cebulę, sól, pieprz, majonez oraz żółtka.
Sałatka z tuńczyka z dodatkiem czerwonej fasoli
Poniższy przepis jest jednym z najprostszych przepisów na sałatkę z tuńczykiem. Ma mało składników i można ją bardzo szybko zrobić. Jeżeli lubisz tuńczyka, z pewnością polubisz także tę sałatkę!
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 1 puszka czerwonej fasoli
Przygotowanie
- Tuńczyka należy odsączyć i przenożyć do miski/salaterki
- Kukurydzę oraz fasolę również odsączamy i dodajemy do tuńczyka
- Dodajemy majonez
- Wszystkie składniki mieszamy
Sałatka nicejska
Sałatka nicejska jest juz nieco trudniejsza w przygotowaniu i trzeba poświęcić jej więcej czasu. Jednak smak sałatki jest naprawdę wyjątkowy i warto od czasu do czasu ją zrobić, zwłaszcza na jakąś specjalną okazję. Z poniższego przepisu wychodzą dwie porcje – w sam raz na spędzenie miłego wieczoru we dwoje, przy lampce wina.

Składniki sałatki
- świeży tuńczyk – 150 – 200 g
- sól, pieprz (najlepiej sól morska)
- zielona fasolka – 90 -100 g
- czerwona cebula
- jajka ugotowane na twardo – 2
- 4 liście sałaty rzymskiej
- filety anchois – 4 sztuki
- oliwki czarne – 10 – 15 sztuk
- kapary – 10 sztuk
Składniki sosu
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sok z octu winnego – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- musztarda – 1 łyżeczka
- posiekany szczypiorek – 3 łyżki
- 1 listek świeżego oregano
Przygotowanie
- Przygotowujemy sos. Do miseczki dodajemy kolejno wszystkie składniki sosu, odstawiamy.
- Fasolę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 2 minut. Nie może się rozgotować.
- Tuńczyka delikatnie płuczemy, obsypujemy solą i pieprzem, następnie kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy nie dłużej niż 1.5 minuty z każdej strony.
- Fasolkę kroimy na pół, cebulę kroimy w plastry, jajka na połówki.
- Na talerzach układamy kolejno sałatę rzymską, na niej fasolkę, cebulę, połówki jajek, na których kładziemy fileciki anchois.
- Na całości kładziemy oliwki czarne i kapary.
- Jako zwieńczenie układamy grillowanego tuńczyka i polewamy sosem.
Dlaczego warto jeść tuńczyka?
Mięso z tuńczyka jest niezwykle cenione przez smakoszy z całego świata. Jest bardzo smaczne, ale przede wszystkim zawiera bardzo dużo witamin, zwłaszcza kwasów omega – 3, których bardzo brakuje w diecie większości z nas. Tuńczyk jest także doskonałym źródłem witamin A,E,D. Dlaczego jeszcze warto spożywać tuńczyka? Przede wszystkim ze względu na dużą ilość białka, a także na bardzo niską ilość kalorii, zwłaszcza w porcji tuńczyka w sosie własnym. Warto jednak pamiętać o tym, że tuńczyk jest rybą drapieżną, co oznacza, że w jego mięsie mogą kumulować się pewne ilości rtęci, która oczywiście nie jest dla nas korzystna. Jednak, po pierwsze ilości te są nieznaczne, po drugie, zjedzenie tuńczyka kilka razy w miesiącu na pewno nie zaszkodzi.