Ogórki w curry

Ogórki Curry to w pewnym sensie przypominają ogórki kiszone. Wyróżnia je jednak bardzo specyficzny smak. Pyszne ogórki curry można jeść solo, mogą stać się dodatkiem na kanapki, ale również sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Ogórki curry polecamy wszystkim, którzy lubią chrupiące ogórki o nieprzeciętnym smaku.

Jak zrobić ogórki w zalewie curry – przepis

To jak wyjdą nam ogórki, zależy od wielu czynników. Jednak jednym z najważniejszych jest wykorzystanie wysokiej jakości ogórków pochodzących z najlepszego i pewnego źródła. Dobrze byłoby, aby używać małych ogórków gruntowych. Dodanie przyprawy curry sprawia, że ogórki nabierają egzotycznego smaku.

Ogórki w zalewie curry – składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki curry
  • litr wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • 4 listki laurowe
  • koper włoski

Niektórzy dokładają także do każdego słoika z ogórkami z dodatkiem curry ząbek czosnku. Nie jest to jednak konieczne.

Przygotowanie ogórków curry

  1. Do słoików wsypujemy po kilka ziaren gorczycy oraz pieprzu, a także po małym listku laurowym i troszkę kopru.
  2. Ogórki dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w cienkie lub grubsze słupki – jak wolisz. Układamy je pionowo w słoiku.
  3. Do dużego garnka wlać litr wody oraz cukier i sól kamienną. Gotujemy, dodajemy curry w proszku. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy, zagotuj i wyłącz gaz.
  4. Zalewą zalewamy ogórki znajdujące się w słoikach. Słoiki mocno zakręcamy. Zalewa nie musi być gorąca.
  5. Przygotowane słoiki pasteryzujemy.

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami?

Pasteryzowanie ogórków jest bardzo proste. Nie jest też czasochłonne. Ważne, aby mieć szeroki garnek. Do garnka wlewamy wodę najlepiej ok. 1/3 garnka, tak, aby słoiki po włożeniu nie były w wodzie całe, a najlepiej, aby również były znużone w 1/3 wysokości słoika. Wodę podgrzewamy, doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę, jednak woda ma cały czas bulgotać. Czas pasteryzacji to ok. 10 minut.

Jak widać, przygotowanie ogórków z dodatkiem przyprawy curry jest banalnie proste. Aby zrobić ogórki curry potrzeba zaledwie kilku składników. Jeżeli nie chcesz, aby ogórki miały formę słupków, można przygotować je zupełnie inaczej – plasterki ogórka w zalewie curry również doskonale się sprawdzą.ogórki,