Sałatka z cukinii na zimę

Zimą warto mieć w swojej spiżarni różnorodne przetwory. Doskonałym warzywem sprawdzającym się na różne weki, jest prosta w przygotowaniu cukinia. Sałatka z cukinii świetnie sprawdzi się zimową porą. Plasterki cukinii ze słoika świetnie zgrają się z najróżniejszymi daniami. Do przygotowania sałatka jest bardzo prosta, a może przez długi czas cieszyć swoim przepysznym smakiem! Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na sałatkę cukiniową na zimę!

Jak zrobić sałatkę cukiniową na zimę? Przepis na pyszną sałatkę

Poniżej przedstawiamy przepis na sałatkę z żółtej cukinii, którą przyrządza się bardzo szybko. Potrzebujemy zaledwie kilka składników, które będziemy zalewać specjalną zalewą, która nada cukinii specjalnego smaku. Cukinia jest warzywem, które można przyrządzać na wiele sposobów. Bardzo dużo zależy właśnie od przygotowanej zalewy. Może być słodka i ostra, może być delikatna i bardzo wyrazista. Wszystko zależy od naszych upodobań, dlatego zalewę można modyfikować. My jednak przedstawimy tu klasyczną wersję sałatki z cukinii na zimę.

Składniki na sałatkę z cukinii żółtej – najlepsze domowe przetwory

  • 2.5 kg młodej cukinii 
  • 2 papryki 
  • 3 cebule
  • 3 marchewki 
  • 2 łyżki soli 
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy 
  • Pół szklanki cukru 
  • 1 szklanka octu 
  • 1 litr wody 

Przygotowanie sałatki z cukinii żółtej

  1. Przygotowujemy słoiki. Mają być dobrze umyte, wyparzone i suche! 
  2. Cukinie obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do miski, solimy i odstawiamy
  3. Cebulę kroimy w cienkie piórka, marchewkę w cieniutkie plasterki, natomiast czerwoną paprykę w paseczki. Oczywiście przed krojeniem umyj dokładnie warzywa pod bieżącą wodą. 
  4. Z miski z cukinią odlej wodę, która się zebrała. Można także delikatnie wycisnąć cukinię. 
  5. Do miski z cukinią dodajemy pokrojone warzywa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików
  6. Teraz przyszedł czas a przygotowanie zalewy. Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy całość, aż do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Dodajemy łyżeczkę gorczycy, gorczycę. Całością zalewamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy. Czas pasteryzowania słoików wynosi ok. 10 minut.Mamy nadzieje, że przepis na sałatkę z młodej cukinii, cukinii żółtej, przypadnie Państwu do gustu, a co najwazniejsze – uda się. Wszystkim życzymy smacznego!