Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę można przygotowywać naprawdę na wiele sposobów. Można ja kisić i gotować, można robić z niej sałatki i surówki. Przyrządzona nadaje się do jedzenia solo, ale także pasuje do wielu innych produktów. Sprawdza się w gołąbkach i w pierogach oraz zupach. Jest wyjątkowym i zdrowym warzywem! Co więcej, mamy mnóstwo odmian kapusty. Oprócz najpopularniejszej, klasycznej białej kapusty, jest np. kapusta czerwona. Idealnie nadaje się ona do surówek! Tradycyjna, czerwona kapusta jest naprawdę smaczna!
Surówka z czerwonej kapusty przepis
Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem majonezu i przypraw to jedna z ulubionych surówek Polaków! Jest lubiana przez dorosłych i dzieci, a przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Nie jest ona także trudna w przygotowaniu. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem, a wszystkim, którzy zdecydują się ją zrobić, życzymy smacznego!
Składniki na surówkę z kapusty czerwonej
- 1 mała główka kapusty
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 marchew
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- Garść siekanej pietruszki
Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty
- Zdejmujemy wierzchnie liście kapusty. Kapustę przekrój na pół, odkrój głąb.
- Kapustę dokładnie umyj, a następnie kapustę poszatkuj drobno.
- Posiekana kapustę wsyp do miski
- Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce, na grubych oczkach
- Marchewkę obieramy i trzemy również na tarce na dużych oczkach
- Marchewkę i jabłko dodajemy do kapusty
- Drobno kroimy cebulę i również dodajemy
- Dodajemy natkę pietruszki, majonez, ocet, sól i cukier, a także pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Jeżeli istnieje taka możliwość, wkładamy surówkę na min. 3 kwadranse do lodówki.
Ta najlepsza surówka z czerwonej kapusty doskonale nadaje się do obiadu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu. Jest to pyszny dodatek do wielu dań – zrób i przekonaj się sam! Wszystkim życzymy smacznego!