Surówka z czerwonej kapusty

Kapustę można przygotowywać naprawdę na wiele sposobów. Można ja kisić i gotować, można robić z niej sałatki i surówki. Przyrządzona nadaje się do jedzenia solo, ale także pasuje do wielu innych produktów. Sprawdza się w gołąbkach i w pierogach oraz zupach. Jest wyjątkowym i zdrowym warzywem! Co więcej, mamy mnóstwo odmian kapusty. Oprócz najpopularniejszej, klasycznej białej kapusty, jest np. kapusta czerwona. Idealnie nadaje się ona do surówek! Tradycyjna, czerwona kapusta jest naprawdę smaczna!

Surówka z czerwonej kapusty przepis

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem majonezu i przypraw to jedna z ulubionych surówek Polaków! Jest lubiana przez dorosłych i dzieci, a przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Nie jest ona także trudna w przygotowaniu. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem, a wszystkim, którzy zdecydują się ją zrobić, życzymy smacznego!

Składniki na surówkę z kapusty czerwonej

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 marchew
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Garść siekanej pietruszki

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty

  1. Zdejmujemy wierzchnie liście kapusty. Kapustę przekrój na pół, odkrój głąb.
  2. Kapustę dokładnie umyj, a następnie kapustę poszatkuj drobno.
  3. Posiekana kapustę wsyp do miski
  4. Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce, na grubych oczkach
  5. Marchewkę obieramy i trzemy również na tarce na dużych oczkach
  6. Marchewkę i jabłko dodajemy do kapusty
  7. Drobno kroimy cebulę i również dodajemy
  8. Dodajemy natkę pietruszki, majonez, ocet, sól i cukier, a także pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  9. Jeżeli istnieje taka możliwość, wkładamy surówkę na min. 3 kwadranse do lodówki.

Ta najlepsza surówka z czerwonej kapusty doskonale nadaje się do obiadu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu. Jest to pyszny dodatek do wielu dań – zrób i przekonaj się sam! Wszystkim życzymy smacznego!