Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to coraz modniejszy i powszechniejszy wypiek. Można zrobić go w domu, wystarczy tylko kilka składników! Ciasto bananowe wykonuje się szybko, nie przysparza żadnych problemów, bananowy chlebek wprost rozpływa się w ustach – jest idealny jako przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Poniżej przedstawiamy proste kroki do przygotowania chlebka bananowego. Mamy nadzieję, ze polubią go Państwo tak jak my!
Jak zrobić chlebek bananowy – sprawdzony przepis
Aby przyrządzić chlebek bananowy potrzebujemy naprawdę niewielu składników. Dojrzałe banany, trochę mąki pszennej i kilka innych dodatków. Tak niewiele trzeba, aby przygotować słodkie ciasto bananowe. Zatem do dzieła!
Składniki na ciasto bananowe
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 2 dojrzałe banany
- 1 banan pokrojony w kostkę
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Pół łyżeczki soli
- 100 ml oleju
- 200 g maki
Chlebek bananowy – przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 130 stopni i nagrzewamy. Musi być odpowiednio nagrzany, kiedy będziemy wkładać ciasto.
- Foremkę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i zasypujemy bułką tartą. Jeżeli nie mamy, wystarczy sam tłuszcz.
- Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Widelcem rozgniatamy dojrzałe banany i dodajemy do masy, miksujemy.
- Dodajemy sodę, sól, olej i znów miksujemy.
- Dodajemy mąkę przesianą przez sito. Zmiksować.
- Dokładamy banana pokrojonego w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką i wlewamy do foremki. Foremkę umieszczamy w piekarniku. Należy piec chlebek bananowy przez ok. 1.5 godziny. Suchy patyczek jest najlepszy do sprawdzenia, czy cisto się upiekło. Wbijamy go do ciasta i wyciągamy. Piecz bananowy chlebek do póki na patyczku nie będzie już ciasta. Jeżeli na patyczku znajduje się ciasto, jeszcze przez chwilę pieczemy.
- Upieczony chlebek wyjmujemy do ostudzenia. Można ozdobić ciasto.
Pyszny bananowy chlebek jest doskonałą przekąską. Można jeść go solo, z dodatkami, z kawą. Bardzo dobrze smakuje z kakao!
Czekoladowy chlebek bananowy
Chlebek bananowy może być także z kawałkami czekolady. Czekoladowy chlebek bananowy smakuje jeszcze lepiej, jednak, trzeba pamiętać o tym, że jest to wersja jeszcze bardziej kaloryczna. Czekoladowy chlebek przyrządza się dokładnie tak samo, jak bananowe ciasto z przepisu powyżej, z tą różnicą, że do ciasta należy dodać kawałki czekolady. Może to być pokruszona czekolada (większe kawałki), jak i czekolada starta na tarce. Oczywiście można dodać również czekoladę ze słoika. Zarówno chlebek bananowy klasyczny, jak i aromatyczny chlebek bananowy z czekoladą, będzie prawdziwym przysmakiem całej rodziny!