Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe ma długą historię, a w kuchni polskiej wykrzykuje się je bardzo często. Drożdżowe ciasto można wykonać na wiele sposobów. Najczęściej mówi się o metodzie jednofazowej, dwufazowej oraz trzyfazowej. Wszystkie te metody łączy jednak jeden składnik – oczywiście są to drożdże. Ciasto drożdżowe smakuje charakterystycznie, łatwo je rozpoznać. W porównaniu do innych ciast ma mniej cukru oraz tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciast drożdżowych są mąki, woda, sól oraz wspomniane drożdże. Przedstawiamy przepis na puszyste ciasto drożdżowe.

Zawijane ciasto drożdżowe – przepis

Mięciutkie ciasto drożdżowe? Dlaczego nie! Przedstawiamy przepis na idealne zawijane ciasto drożdżowe z dodatkami. Jesteśmy pewni, że po spróbowaniu tego ciasta będziesz chciał tylko więcej. A zatem do dzieła – przygotujmy ciasto drożdżowe!

Składniki na ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto drożdżowe to składniki na rozczyn, który jest konieczny, na samo ciasto, a także na ciasto kruche ciasto, którym zostanie posypany placek drożdżowy. Oczywiście potrzebne są także ulubione dodatki, np. owoce, kremy czekoladowe lub dżemy.

Rozczyn

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml mleka

Ciasto

  • 500 g maki pszennej
  • 10 ml mleka
  • 2 żółtko
  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g maki

Dodatki

  • Kilka truskawek lub innych ulubionych owoców
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżki kremu czekoladowego  

ciasto drożdżowe — przygotowanie

  1. Do miseczki dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, a także 100 ml mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 15 minut, aby wyrosło.
  2. Do kolejnej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, a także miękkie masło i 2 żółtka oraz 100 ml mleka. Wszystko mieszamy przy pomocy robota lub ręcznie. Po wstępnym wymieszaniu dodajemy zrobiony z drożdży rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na min. godzinę.
  3. Przygotowujemy keksówkę, smarujemy ją odrobina tłuszczy, wykładamy papierem do pieczenia.  
  4. Rozwałkowujemy ciasto, tak, aby na długość było mniej więcej jak przygotowana keksówka.
  5. Ciasto smarujemy kremem czekoladowym, dżemem lub innym smakołykiem oraz dodajemy pokrojone owoce, truskawki, borówki lub inne.
  6. Ciasto zawijamy jak roladę i wkładamy do keksówki.
  7. Włączamy piekarnik na 190 stopni do nagrzania
  8. Do miseczki wkładamy 50 g cukru, 100 g maki oraz 50 g masła pokrojonego w kosteczkę i palcami mieszamy ciasto, by powstała kruszonka. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy je kruszonką.
  9. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 4 minut.

Ciasto podajemy po przestudzeniu. Wtedy też posypujemy je cukrem pudrem. Życzymy smacznego!