Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe ma długą historię, a w kuchni polskiej wykrzykuje się je bardzo często. Drożdżowe ciasto można wykonać na wiele sposobów. Najczęściej mówi się o metodzie jednofazowej, dwufazowej oraz trzyfazowej. Wszystkie te metody łączy jednak jeden składnik – oczywiście są to drożdże. Ciasto drożdżowe smakuje charakterystycznie, łatwo je rozpoznać. W porównaniu do innych ciast ma mniej cukru oraz tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciast drożdżowych są mąki, woda, sól oraz wspomniane drożdże. Przedstawiamy przepis na puszyste ciasto drożdżowe.
Zawijane ciasto drożdżowe – przepis
Mięciutkie ciasto drożdżowe? Dlaczego nie! Przedstawiamy przepis na idealne zawijane ciasto drożdżowe z dodatkami. Jesteśmy pewni, że po spróbowaniu tego ciasta będziesz chciał tylko więcej. A zatem do dzieła – przygotujmy ciasto drożdżowe!
Składniki na ciasto drożdżowe
Składniki na ciasto drożdżowe to składniki na rozczyn, który jest konieczny, na samo ciasto, a także na ciasto kruche ciasto, którym zostanie posypany placek drożdżowy. Oczywiście potrzebne są także ulubione dodatki, np. owoce, kremy czekoladowe lub dżemy.
Rozczyn
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 ml mleka
Ciasto
- 500 g maki pszennej
- 10 ml mleka
- 2 żółtko
- 80 g masła
- 80 g cukru pudru
Kruszonka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g maki
Dodatki
- Kilka truskawek lub innych ulubionych owoców
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki kremu czekoladowego
ciasto drożdżowe — przygotowanie
- Do miseczki dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, a także 100 ml mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 15 minut, aby wyrosło.
- Do kolejnej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, a także miękkie masło i 2 żółtka oraz 100 ml mleka. Wszystko mieszamy przy pomocy robota lub ręcznie. Po wstępnym wymieszaniu dodajemy zrobiony z drożdży rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na min. godzinę.
- Przygotowujemy keksówkę, smarujemy ją odrobina tłuszczy, wykładamy papierem do pieczenia.
- Rozwałkowujemy ciasto, tak, aby na długość było mniej więcej jak przygotowana keksówka.
- Ciasto smarujemy kremem czekoladowym, dżemem lub innym smakołykiem oraz dodajemy pokrojone owoce, truskawki, borówki lub inne.
- Ciasto zawijamy jak roladę i wkładamy do keksówki.
- Włączamy piekarnik na 190 stopni do nagrzania
- Do miseczki wkładamy 50 g cukru, 100 g maki oraz 50 g masła pokrojonego w kosteczkę i palcami mieszamy ciasto, by powstała kruszonka. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy je kruszonką.
- Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 4 minut.
Ciasto podajemy po przestudzeniu. Wtedy też posypujemy je cukrem pudrem. Życzymy smacznego!