Ciasto jogurtowe z owocami
Ciasta jogurtowe z owocami robi się bardzo szybko. Pewnie dlatego, jest to jedno z ulubionych ciast w naszym kraju! Często robimy je w domu, ale spotykane są też w cukierniach i kawiarniach. Do ciasta tego typu nie potrzeba wielu składników i są naprawdę bardzo smaczne! Chcesz znać przepis na szybkie ciasto jogurtowe? Zatem zapraszamy po przepis na wilgotne ciasto jogurtowe z cukrem pudrem i pysznymi owocami!
Błyskawiczne ciasto jogurtowe – przepis
Jogurtowe ciasto z owocami to deser, którzy przyrządza się szybko. Pyszne ciasto z truskawkami jogurtowe można zrobić także z innymi, ulubionymi owocami. Jednak, najcześciej są to lubiane przez wszystkich truskawki! Zapraszamy do zapoznania sie ze sprawdzonym przepisem!
Składniki na szybkie ciasto jogurtowe
- 400 g maki pszennej
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 70 ml oleju
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Owoce: truskawki, maliny, borówki lub inne (ok. 400 g)
Składniki na kruszonkę
- 150 g maki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Przygotowanie ciasta jogurtowego
Przygotowanie kruszonki
Schłodzone masło, cukier i mąkę wkładamy do jednej miski i dokładnie mieszamy, najlepiej reklama. Po połączeniu składników formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas robienia ciasta.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni-góra/dół
- Do miski wsypujemy 200 g cukru, jajka i ubijamy, aż do momentu kiedy cukier się rozpuści.
- Dodajemy do masy olej, cały czas miksując na małych obrotach.
- Dodajemy jogurt i nadal miksujemy.
- Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką lub szpatułka, delikatnie, ale bardzo dokładnie.
- Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Na całość wylewamy masę, rozprowadzając równo.
- Na ciasto wykładamy ulubione owoce
- Całość przykrywamy kruszonką – można odrywać palcami małe kawałki, można też ciasto zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po ok. 40 minutach można sprawdzić, czy jest upieczone. Jeżeli tak, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach.
Dlaczego ciasto jogurtowe opada?
Wiele osób robiąc ciasto jogurtowe obawia się, że ciasto opadnie i wyjdzie zakalec. Jednak wcale nie musi tak być! Najczęściej ciasto jogurtowe opada wtedy, gdy nie przygotujemy wcześniej składników i nie mają temperatury pokojowej. Dlatego tak ważne jest, aby wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki. Druga kwestia, która odpowiada za to, aby upieczonym ciastem jogurtowym można było się pochwalić, są owoce – powinny być one świeże. Jeżeli używamy mrożonych, powinny być odsączone z soku i wody, delikatnie oprószone mąką. Mamy nadzieję, że z naszego przepisu wyjdzie idealne ciasto jogurtowe! Życzymy smacznego!