Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta jogurtowe z owocami robi się bardzo szybko. Pewnie dlatego, jest to jedno z ulubionych ciast w naszym kraju! Często robimy je w domu, ale spotykane są też w cukierniach i kawiarniach. Do ciasta tego typu nie potrzeba wielu składników i są naprawdę bardzo smaczne! Chcesz znać przepis na szybkie ciasto jogurtowe? Zatem zapraszamy po przepis na wilgotne ciasto jogurtowe z cukrem pudrem i pysznymi owocami!

Błyskawiczne ciasto jogurtowe – przepis

Jogurtowe ciasto z owocami to deser, którzy przyrządza się szybko. Pyszne ciasto z truskawkami jogurtowe można zrobić także z innymi, ulubionymi owocami. Jednak, najcześciej są to lubiane przez wszystkich truskawki! Zapraszamy do zapoznania sie ze sprawdzonym przepisem!

Składniki na szybkie ciasto jogurtowe

  • 400 g maki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 70 ml oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Owoce: truskawki, maliny, borówki lub inne (ok. 400 g)

Składniki na kruszonkę

  • 150 g maki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie ciasta jogurtowego


Przygotowanie kruszonki

Schłodzone masło, cukier i mąkę wkładamy do jednej miski i dokładnie mieszamy, najlepiej reklama. Po połączeniu składników formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas robienia ciasta.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni-góra/dół
  2. Do miski wsypujemy 200 g cukru, jajka i ubijamy, aż do momentu kiedy cukier się rozpuści.
  3. Dodajemy do masy olej, cały czas miksując na małych obrotach.
  4. Dodajemy jogurt i nadal miksujemy.
  5. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką lub szpatułka, delikatnie, ale bardzo dokładnie.
  6. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Na całość wylewamy masę, rozprowadzając równo.
  7. Na ciasto wykładamy ulubione owoce
  8. Całość przykrywamy kruszonką – można odrywać palcami małe kawałki, można też ciasto zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
  9. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po ok. 40 minutach można sprawdzić, czy jest upieczone. Jeżeli tak, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach.

Dlaczego ciasto jogurtowe opada?

Wiele osób robiąc ciasto jogurtowe obawia się, że ciasto opadnie i wyjdzie zakalec. Jednak wcale nie musi tak być! Najczęściej ciasto jogurtowe opada wtedy, gdy nie przygotujemy wcześniej składników i nie mają temperatury pokojowej. Dlatego tak ważne jest, aby wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki. Druga kwestia, która odpowiada za to, aby upieczonym ciastem jogurtowym można było się pochwalić, są owoce – powinny być one świeże. Jeżeli używamy mrożonych, powinny być odsączone z soku i wody, delikatnie oprószone mąką. Mamy nadzieję, że z naszego przepisu wyjdzie idealne ciasto jogurtowe! Życzymy smacznego!