Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami to prawdziwy przysmak! Inaczej ciasto to możemy nazwać plackiem z jagodami. Pulchne i słodkie ciasto, na którym układa się pyszne i zdrowe jagody nie jest trudne w przygotowaniu. Oprócz ok. szklanki jagód, nie ma w nim wielu składników, nie jest zatem ciastem bardzo skomplikowanym, czy kosztownym. Ciasto jagodowe pysznie smakuje z gorąca herbatą lub kawą. Dzieci wprost je uwielbiają, a dorośli zajadają się nim ze smakiem. Zapraszamy na skorzystanie z naszego przepisu!

Szybkie ciasto jagodowe z sezonowych owoców

Składniki na pyszne ciasto z jagodami

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • Pół szklanki ciepłego mleka
  • Duży kubeczek jagód
  • Cukier puder do ozdobienia ciasta

Ciasto – przygotowanie

  1. Wszystkie sypkie produkty łączymy ze sobą w misce, dokładnie mieszając.
  2. Do drugiej miski dodajemy jajka oraz cukier i miksujemy na zwartą, puszystą masę.
  3. Do masy dolewamy olej i cały czas miksujemy.
  4. Do ciasta wsypujemy teraz mieszankę wszystkich suchych składników, a wiec mak, proszku do pieczenia, cukru waniliowego.
  5. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy miksera.
  6. Foremkę należy posmarować masłem i posypać bułka tartą. Do tak przygotowanej formy przelewamy ciasto.
  7. Na ciasto wysypujemy świeże borówki, równomiernie. Jeżeli borówki są rozmrożone, należy usunąć sok. W tym celu kładziemy borówki na papierowym ręczniku i je osuszamy.
  8. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut.
  9. Do sprawdzenia, czy ciasto jest już gotowe, używamy patyczka.
  10. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ważne jest to, aby dekorować cisto, kiedy już trochę się przestudzi. w innym wypadku cukier puder się rozpuści.

Z mrożonymi owocami ciasto smakuje tak samo dobrze. Nie musimy używać tylko jagód świeżych. Dodatkowo jagodami również można ozdobić wierzch ciasta. Jesteśmy pewni, że ten placek posmakuje wszystkim domownikom oraz gosciom, jeżeli przyrządzasz go na imprezę!

Puszyste ciasto na co dzień i od święta

Placek jagodowy to dobre ciasto na co dzień, ale też na imprezę, czy na święta. Do zrobienia ciasta najlepiej nadają się świeże owoce jagód, jednak jeżeli nie masz takich lub jest poza sezonem, możesz oczywiście użyć jagód mrożonych. Czy często używacie jagód w swojej kuchni? Jeżeli nie, koniecznie jedz ich więcej – są one niezwykle zdrowe no i oczywiście bardzo smaczne!