Kruszonka do ciasta

Kruszonka to dodatek do wielu ciast. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić kruszonkę, lub chciałbyś mieć prosty przepis do przygotowania kruszonki idealnej, to z pewnością ten wpis jest właśnie dla Ciebie. Kruszonkę stosuje się nie tylko do ciast, ale również do drożdżówek i do zapiekanych owoców – warto znać zatem dobry przepis!

Jak zrobić kruszonkę? Przepis na idealną kruszonkę

Do przygotowywania idealnej kruszonki, potrzeba zaledwie 3 składników! To naprawdę niewiele. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby masło było schłodzone. Wiele osób popełnia ten błąd, że wyjmuje masło z lodówki wcześniej, aby można było je łatwiej wyrobić. Tymczasem cała tajemnica w tym, aby ciasto nie miało jednolitej konsystencji, a grudki. Pomaga w tym twarde masło.

Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki

  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 150 – 200 g mąki pszennej)
  • 100 g cukru 
  • 100 g masła 

Jak zrobić idealna kruszonkę? Przygotowanie kruszonki

  1. Do mąki dodajemy cukier oraz pokrojone na małe kawałki masło
  2. Całość wyrabiamy do połączania składników

Kruszonkę możemy wyrabiać w misce, albo na blacie. Wyrabiamy ją rękoma, do połączenia składników, lecz mają to być luźne grudki.

Jak zrobić kruszonkę kakaową?

Jak zrobić kruszonkę kakaową? Wystarczy, że do ciasta dodasz łyżeczkę prawdziwego kakao. Kruszonka będzie wtedy ciemna. Jeżeli do ciasta potrzebujesz kruszonki jasnej i ciemnej, możesz podzielić jasną kruszonkę na dwie części i do jednej dodać kakao. A Jak zrobić kruszonkę owsianą? Tak! Można przygotować kruszonkę owsianą! Wystarczy, że do ciasta dodasz duża garść lub dwie garści płatków owsianych. Proste, prawda? Z kruszonką można eksperymentować na wiele sposobów! Wszystkim życzymy smacznego!