Malinowa chmurka
Malinowa chmurka to pyszne ciasto z dodatkiem malin. Znane jest także jako ciasto malinowa chmurka. Maliny użyte w cieście sprawiają, że nie jest ono zbyt słodkie. Ciasto chmurka malinowa ma zazwyczaj ciasto kruche i kremową masę śmietankową. Na wierzchu z chrupiącą bezą. Ciasto to można zrobić na co dzień, albo na przyjęcie rodzinne. Jest to ciasto czasochłonne w przygotowaniu, jednak wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać po jego wyglądzie.
Ciasto malinowa chmurka – kruche ciasto i pyszna galaretka malinowa
Malinowe galaretki, trochę mrożonych malin, kruchy spód, kilka g płatków migdałowych – to jedne z podstawowych składników ciasta. Nie ukrywamy, że do tego ciasta potrzeba ich o wiele więcej. Jednak, jesteśmy pewni, że jeżeli raz zrobisz to ciasto, z pewnością będziesz do niego wracał/wracała często. Pamiętaj, że nie wszystkie ciasta musisz kupować w cukierni – pieczenie w domu ma wiele korzyści i jest naprawdę bardzo przyjemne!
Składniki na malinowe ciasto malinowe chmurka
Składniki na ciasto kruche
- 3 żółtko
- 30 g cukru pudru
- ½ łyżeczki do pieczenia
- ½ opakowania cukru wanilinowego
- 1 masło
- 150 g maki
Uwaga! Bardzo ważne, aby wszystkie składniki ciasta były wcześniej w lodówce!
Składniki na masę śmietanową
- Pół litra śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- Fix do ubijania śmietanki
Składniki do galaretki z malinami
- 2 – 3 galaretek malinowych
- 1 litr wrzątku
- Pół kilograma malin mrożonych lub 300 g malin świeżych
Składniki na bezę
- 3 białka
- ½ łyżeczki soli
- 3 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Małe opakowanie płatków migdałowych
Ciasto kruche – jak zrobić?
- Wszystkie składniki suche przesiewamy do miski
- Dodajemy rozdrobione, ale zimne masło
- Dodajemy żółtka i szczyptę soli
- Całość wyrabiamy na gładkie ciasto
- Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
- Blachę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciastek wyciągniętym z lodówki. Ciasto uprzednio lekko rozwałkujemy
- Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem.
Przygotowanie ciasta
- Pieczemy ciasto kruche w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut
- ciasto wyciągamy z piekarnika i chłodzimy
- Ubijamy białka z dodatkiem soli, kiedy będzie już sztywna, dodajemy cukier po 1 łyżce, powoli
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy, miksujemy
- Przygotowujemy foremkę wyłożona papierem do pieczenia
- Masę wylewamy na papierze do pieczenia i posypujemy płatkami
- Wkładamy do piekarnika na godzinę w temperaturze 130 stopni.
- Bezę wyjmujemy i chłodzimy
- Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostudzenia
- Kiedy zaczyna tężeć, wsypujemy do niej maliny, mieszamy
- Galaretkę wylewamy na kruche ciasto i równomiernie rozprowadzamy
- Całość wkładamy do lodówki
- Do miski wlewamy śmietanę wraz z fixem, cukier wanilinowy, cukier klasyczny praz serek. Wszystko ubijamy na sztywną masę.
- Wyjmujemy z lodówki kruche ciasto z galaretką i na wierzchu umieszczamy masę śmietanową, rozprowadzamy równomiernie.
- Na górę kładziemy wcześniej przygotowany blat bezowy
- Ciasto wkładamy do lodówki na min, godzinę.
Jak widać, ciasto nie jest rudne w przygotowaniu, chociaż oczywiście jest przy jego wykonaniu trochę pracy. Mamy jednak nadzieję, że przedstawiony tu przepis zawsze wyjdzie! Jest to przepis sprawdzony. Życzymy smacznego!