Pleśniak

Pleśniak to ciasto bardzo popularne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składa się ono najczęściej z pięciu warstw: spodu, warstwy dżemu lub konfitury o dowolnym smaku, masy kakaowej, bezy oraz kruszonki (ciasto kruche). Inaczej można powiedzieć, że jest to ciasto wielowarstwowe z kruszonką. Jest to ciasto popularne w Polsce od połowy 20 wieku. Można spotkać się z różnymi nazwami tego ciasta, np. skubaniec czy strzępiec. 

Ciasto pleśniak z dżemem wiśniowym – przepis

Ciasto z dżemem wiśniowym lub innym dżemem nieco kwaśnym doskonal zgrywa się ze słodyczą deseru. Kwaśny dżem sprawia, że słodycz ciasta jest przełamana, a smak staje się wyjątkowy. Kawałki ciasta będą z pewnosią bardzo szybko znikać ze stołu!

Składniki na ciasto pleśniak i kruche ciasto

Ciasto półkruche

  • 2 łyżki kakao
  • 500 g maki pszennej
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g masła

Reszta składników

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • Łyżkę cukru pudru
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki lub z wiśni lub 400 g powideł śliwkowych

Przygotowanie ciasta

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier puder, a także żółtko i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość miksujemy, aż do powstania jednolitego ciasta. Można je też wyrobić ręcznie. Z ciasta formujemy 3 mniej więcej równe kule.

  1. Jedną umieść w misce i dodaj kakao. Wszystko wymieszaj. Powstanie kula kakaowa.
  2. Dwie kule –  ciemną i jasną zapakuj osobno do folii spożywczych i włóż do zamrażalki na około godzinę.  
  3. Pozostałą jasną kulę ciasta wykorzystaj do wyłożenia nią spodu tortownicy. Najlepiej oblepiać ciastem spód tortownicy. Można też ciasto delikatnie rozwałkować i dokładnie wyłożyć spód.
  4. Wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 170 stopni, aby nieco podpiec ciasto.
  5. Wyjmujemy i rozprowadzamy na cieście konfiturę: dżem wiśniowy, porzeczkowy lub inny.
  6. Kakaowe ciasto wyjmujemy z lodówki i przykrywamy nim dżem. Można to zrobić przy pomocy tarki – grube oczka, lub „targając” ciasto palcami.
  7. Bijamy białka z solą, następnie dokładamy cukier. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, dokładamy skrobię ziemniaczaną. Wszystko ubijamy  i delikatnie rozprowadzamy na ciemnej warstwie.
  8. Następnie wyciągamy jasne ciasto i znów przykrywamy warstwę bezy używając rąk, albo tarełka.  
  9. Pieczmy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni góra/dół.
  10. Kiedy ciasto się upiecze, pozostawiamy do schłodzenia i posypujemy cukrem pudrem.

Mamy nadzieję, że przepis się uda, a ciasto wyjdzie naprawdę dobre i spodoba się całej rodzinie. Jest to ciasto, które można serwować na wszelkie okazje, przez cały rok! Wszystkim życzymy smacznego!