Sernik na zimno

Sernik to jedno z najpopularnieszych ciast. Jest to ciasto, które można wykonać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych serników jest sernik na zimni. Robi się go z masy serowej z galaretką, czasem z białą czekoladą, najcześciej na spodzie z herbatników lub innych ciastek. Jest to idealne ciasto na lato, ale doskonałe będzie o każdej porze roku.

Jak zrobić tradycyjny sernik na zimno? Prosty przepis na idealny sernik

Sernik na zimno nie wymaga pieczenia. Nie musisz mieć zatem nawet piekarnika żeby zrobić ten pyszny sernik. Możesz do jego zrobienia wykorzystać różne, ulubione galaretki: galaretkę truskawkową, galaretkę cytrynową, agrestową lub malinową – wedle upodobań. Na ten sernik nie trzeba wielu składników, a jego przygotowanie jest dość szybkie. Spód sernika także nie wymaga pieczenia, najczęściej robi się go z pysznych i słodkich biszkoptów.

Składniki na pyszny sernik

  • 3 galaretka truskawkowa
  • 400 ml gorącej wody
  • pół kg truskawek
  • opakowanie biszkoptów lub herbatników
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wrzątku

Przygotowanie sernika na zimno – jak zrobić dobry sernik?

  1. Pracę nad sernikiem na zimno zaczynamy od rozpuszczenia galaretek. Należy rozpuścić galaretki w 250 ml wrzątku (1 szklanka) i bardzo dokładnie wymieszać, aż całość się rozpuści.
  2. Do przygotowania mas serowej potrzebujemy oczywiście ser i galaretkę. Ser wkładamy do miski i miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy po trochę rozpuszczonej galaretki i cały czas miksujemy, aż powstanie rzadka masa bez grudek
  3. Do czystej miski dodajemy śmietankę oraz cukier puder i ubijamy na sztywna pianę, kiedy już będzie gotowa, dodajemy ją do masy serowej z galaretką, cały czas mieszając na niskich obrotach, aż do połączenia wszystkich składników.
  4. Przygotowujemy blachę na sernik, najlepiej, okrągłą, smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowanie spodu jest bardzo proste! spód wykładamy po prostu bardzo szczelnie biszkoptami.
  5. Delikatną masę serową z galaretką przelewamy na biszkopty. Wierzch ciasta wygładzamy.
  6. Całość wkładamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy galaretki.
  7. 1 galaretkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Przestudzamy ją, aby była całkiem chłodna. Trochę w tym czasie stężeje.
  8. Przygotowujemy truskawki. Dokładnie myjemy, obcinamy szypułki, truskawki przecinamy na pół, chyba, że są małe, wtedy nie jest to konieczne.
  9. Wyciągamy sernik z lodówki, układamy na nim truskawki i zalewamy galaretką. Wszystko przekładamy do lodówki i czekamy aż całkiem stężeje.

Kremowy sernik najlepiej smakuje, kiedy jest mocno chłodzony. Dobry sernik na zimno od razu znika, więc przygotuj się na to, że już wnet trzeba będzie zrobić kolejny! Do sernika można dodać także trochę serka homogenizowanego waniliowego – w ogóle przepisów na pyszny deser z sera i galaretek jest naprawdę wiele! W niektórych przepisach na sernik na zimno znajdziecie radę, by dodać serek mascarpone – to także dobre rozwiązanie. My przedstawiamy najlepszy przepis, który zawsze wychodzi!

Do zrobienia sernika można wykorzystać sezonowe owoce. Nie trzeba zatem ściele trzymać się przepisu z truskawkami, można bowiem przygotować galaretkę w zupełnie innym smaku i dopasować do niej owoce. Smak galaretek jest zatem dowalony! Delikatny sernik wspaniale komponuje się ze wszystkimi owocami! Puszysty sernik na zimno, z całą pewnością posmakuje całej rodzinie. Życzymy smacznego!