Tarta z truskawkami

Tarta to ciasto, które lubią chyba wszyscy. Zaletą tarty jest to, że można przygotowywać ja na wiele sposobów i z najróżniejszymi składnikami. Można zrobić tarte owocową i warzywną, na słodko i na słowno, a nawet z mięsem. Tarta z truskawkami z pewnością posmakuje zarówno młodszym, jak i starszym. Warto do tej tarty wykorzystać owoce świeże, jednak, jeśli takich nie mamy można użyć mrożonych, byleby dobrze odsączyć je z soku. Przedstawiamy prosty przepis na tartę z truskawkami! 

Jak zrobić tartę? Przepis na najlepszą tartę

Kiedy zaczyna się sezon truskawkowy warto robić jak najwięcej ciast i deserów z tym owocem. Jest pyszny i zdrowy! Tarta to jeden z deserów, które przyrządza się dość szybko i jest naprawdę dobry. Tarte nadaje się zarówno na przyjęcie jak i na zwykłe letnie popołudnie lub weekend. 

Krucha tarta z truskawkami – składniki

Składniki na kruche ciasto 

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 100 g masła prawdziwego 
  • 1 żółtko 
  • 40 g cukru pudru 
  • Szczypta soli 

Składniki na krem 

  • 1 opakowanie serka mascarpone – nie więcej niż 400 g 
  • 200 g śmietanki wysokoprocentowej 
  • 100 g cukru pudru owoce
  • 500 g świeżych truskawek 

Syrop z cytrusów 

  • 100 g cukru pudru (ok. 5 łyżek) 
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki 

Najlepsza tarta – przygotowanie

  • Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy maki pszennej, która przesiewamy do miski. Następnie dodajemy cukier puder, szczyptę soli i pokrojone w kostki masło wyjęte prosto z lodówki. Do tego dokładamy żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy najlepiej rekami. Po wyrobieniu ciasta, formujemy je w kulę, następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki, najlepiej na minimum godzinę. 
  • Formę do pieczenia tarty smarujemy odrobina masła i wykładamy ją przygotowanym ciastem. Można to robić odrywając kawałki ciasta i wyklejać nimi formę lub rozwałkować je i ułożyć je, tak aby przylegało do formy. 
  • Włączamy piekarnik, aby się rozgrzał, a na ten czas formę z ciastem można jeszcze na chwilę włożyć do lodówki. 
  • Kiedy piekarnik się nagrzeje, pieczemy kruche ciasto przez ok. 20 minut, w temperaturze 180 stopni góra/dół. 
  • Po upieczeniu ciasta, odkładamy je, aby się zupełnie ochłodziło. 
  • Do wysokiego naczynia wlewamy kremówkę, cukier oraz  serek mascarpone i dokładnie miksujemy na gęstą masę. 
  • Następnie wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. 
  • Ubity i schłodzony krem przekładamy na tartę. Powinien być bardzo sztywny. 
  • Dokładnie myjemy i kroimy truskawki na polówki lub ćwiartki i układamy na kremie. 
  • Na małym palniku kładziemy rondelek, wsypujemy cukier oraz dodajemy sok z limonki lub cytryny i podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Kiedy odrobinę przestygnie, oblej nim delikatnie wszystkie owoce. 

Jesteśmy pewni, że tarta z naszego przepisu, nie tylko przypadnie Państwu do gustu, ale przede wszystkim stanie się nieodłącznym elementem letniego stołu! Wszystkim życzymy smacznego!