Tarta z truskawkami
Tarta to ciasto, które lubią chyba wszyscy. Zaletą tarty jest to, że można przygotowywać ja na wiele sposobów i z najróżniejszymi składnikami. Można zrobić tarte owocową i warzywną, na słodko i na słowno, a nawet z mięsem. Tarta z truskawkami z pewnością posmakuje zarówno młodszym, jak i starszym. Warto do tej tarty wykorzystać owoce świeże, jednak, jeśli takich nie mamy można użyć mrożonych, byleby dobrze odsączyć je z soku. Przedstawiamy prosty przepis na tartę z truskawkami!
Jak zrobić tartę? Przepis na najlepszą tartę
Kiedy zaczyna się sezon truskawkowy warto robić jak najwięcej ciast i deserów z tym owocem. Jest pyszny i zdrowy! Tarta to jeden z deserów, które przyrządza się dość szybko i jest naprawdę dobry. Tarte nadaje się zarówno na przyjęcie jak i na zwykłe letnie popołudnie lub weekend.
Krucha tarta z truskawkami – składniki
Składniki na kruche ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła prawdziwego
- 1 żółtko
- 40 g cukru pudru
- Szczypta soli
Składniki na krem
- 1 opakowanie serka mascarpone – nie więcej niż 400 g
- 200 g śmietanki wysokoprocentowej
- 100 g cukru pudru owoce
- 500 g świeżych truskawek
Syrop z cytrusów
- 100 g cukru pudru (ok. 5 łyżek)
- 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
Najlepsza tarta – przygotowanie
- Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy maki pszennej, która przesiewamy do miski. Następnie dodajemy cukier puder, szczyptę soli i pokrojone w kostki masło wyjęte prosto z lodówki. Do tego dokładamy żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy najlepiej rekami. Po wyrobieniu ciasta, formujemy je w kulę, następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki, najlepiej na minimum godzinę.
- Formę do pieczenia tarty smarujemy odrobina masła i wykładamy ją przygotowanym ciastem. Można to robić odrywając kawałki ciasta i wyklejać nimi formę lub rozwałkować je i ułożyć je, tak aby przylegało do formy.
- Włączamy piekarnik, aby się rozgrzał, a na ten czas formę z ciastem można jeszcze na chwilę włożyć do lodówki.
- Kiedy piekarnik się nagrzeje, pieczemy kruche ciasto przez ok. 20 minut, w temperaturze 180 stopni góra/dół.
- Po upieczeniu ciasta, odkładamy je, aby się zupełnie ochłodziło.
- Do wysokiego naczynia wlewamy kremówkę, cukier oraz serek mascarpone i dokładnie miksujemy na gęstą masę.
- Następnie wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
- Ubity i schłodzony krem przekładamy na tartę. Powinien być bardzo sztywny.
- Dokładnie myjemy i kroimy truskawki na polówki lub ćwiartki i układamy na kremie.
- Na małym palniku kładziemy rondelek, wsypujemy cukier oraz dodajemy sok z limonki lub cytryny i podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Kiedy odrobinę przestygnie, oblej nim delikatnie wszystkie owoce.
Jesteśmy pewni, że tarta z naszego przepisu, nie tylko przypadnie Państwu do gustu, ale przede wszystkim stanie się nieodłącznym elementem letniego stołu! Wszystkim życzymy smacznego!