Wielkanocna babka leśny mech przepis

Ciasto ze szpinakiem? Ten pomysł może troszkę zaskakiwać, ale dlaczego nie? Okazuje się, że ciasta z dodatkiem szpinaku są ostatnio bardzo modne! Oprócz tego, że ciasta ze szpinakiem są zdrowsze, doskonale smakują, to jeszcze zaskakują swoim wyglądem! Jeżeli chcesz, aby ciasto miało piękny, zielony kolor, powinieneś dodać do niego właśnie szpinak. Babka leśny mech będzie się przepięknie prezentować na wiosennym, wielkanocnym stole. Można także skusić się o zrobienie dodatkowo kilku małych zielonych babeczek, które będą ozdobą wielkanocnego koszyczka.

Ciasto leśny mech -przepis

Jak zrobić leśny mech? Przygotowanie ciasta, a w tym przypadku babki leśny mech jest proste. Chociaż niektórym może się wydawać, że przygotowanie zielonego ciasta, które faktycznie wygląda jak mech, jest bardzo trudne. Mając jednak sprawdzony przepis wielkanocna babka leśny mech z pewnością wyjdzie doskonale! Przez swój kolor jest to typowo wiosenne ciasto, zatem świetnie nadaje się na wielkanocny stół. do dekoracji ciasta leśny mech, można użyć najróżniejszych dodatków. W naszym przepisie proponujemy polewę z białej czekolady oraz migdały, jednak bardzo dobrze będzie smakowała z dodatkiem owocu granatu lub owoców leśnych. Udekorowany leśny mech owocami prezentuje się zjawiskowo!

Składniki do przygotowania babki leśny mech

  • 200 g rozmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku
  • 3 jajka średnie
  • Połowa szklanki (lub nieco więcej jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta) cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Sok z połowy cytryny
  • 250 ml oleju
  • 250 g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przygotowania polewy

  • 1 czekolada (biała lub czarna)
  • Małe opakowanie śmietanki słodkiej 30%
  • Ulubione dodatki – posypka, orzechy, migdały

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy
  2. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy
  3. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy
  4. Szpinak miksujemy z olejem w wysokim naczyniu
  5. Do masy jajecznej, bardzo powoli dodajemy masę szpinakową
  6. Całość miksujemy do połączenia na najmniejszych obrotach, można to robić również mieszając ręcznie
  7. Do ciasta dodajemy powoli mąkę, którą przesiewamy przez sito i mieszamy ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką
  8. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  9. Do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wlewamy masę
  10. Pieczemy przez około 60 minut.
  11. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę. Całością polewamy babkę. Zanim czekolada stężeje, posypujemy babkę ulubionymi dodatkami.

Wiosenne ciasto będzie się wspaniale prezentowało na wielkanocnym stole, a dla wielu osób z pewnością będzie to cukiernicza nowość, wiec chętnie będą po nie sięgać. Zielonego ciasta leśny mech, po prostu nie da się nie lubić! Domowe ciasto leśny mech oraz babeczki leśny mech ozdobią także wiosenny koszyczek wielkanocny ze święconką. Życzymy smacznego mi zachęcamy do zapoznania się innymi przepisami wielkanocnymi, nie tylko na słodkości, ale też na dania wytrawne!