Wielkanocny sos przepis

Wielkanoc kojarzy się nam przede wszystkim ze smakiem jajek, chrzanu, a także rzeżuchy. Na święta Wielkiej nocy przygotowujemy mnóstwo potraw zarówno tych, które mają być częścią śniadania wielkanocnego, jak o tych obiadowych i kolacyjnych. Chcemy, aby nasza rodzina mogła spędzić ten czas ciesząc się wyjątkowymi smakami. Dlatego sos wielkanocny na pewno przyda się jako niezastąpiony dodatek do wielu dań!

Sos wielkanocny –  prosty przepis

Przepis, który przedstawiamy poniżej doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek na wielkanocne śniadanie, ale też do różnych wędlin oraz dań obiadowych z mięsem. Szybki w wykonaniu i doskonały w smaku. Jest to przepis podstawowy, który można modyfikować, o czym napiszemy pod przepisem.

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 ml majonezu
  • 150 ml śmietany 18%
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo i obieramy
  2. Ostudzone jajka pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wsyp do miski
  3. Do miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki; posiekany szczypiorek , kwaśną śmietana, przyprawy i mieszamy.
  4. Sos przechowujemy w lodówce

Dzięki obecności dużej ilości szczypiorku wychodzi nam piękny zielony sos wielkanocny. Czas przygotowania sosu jest bardzo krótki, a wykonanie bardzo proste! Niektórzy uważają, że wielkanocny sos to domowy sos tatarski, jednak sos tatarski nieco się różni – przede wszystkim dodajemy do niego siekane marynowane grzybki oraz ogórki kiszone. W wielkanocnym sosie ich nie ma, chociaż oczywiście można je dodać.

Sos wielkanocny można modyfikować

Jeżeli nie lubisz szczypiorku, można zastąpić go natką pietruszki. Wtedy pietruszkę siekamy bardzo drobniutko i dodajemy do sosu. Jeżeli chcesz, aby smak sosu był bardziej wyrazisty, to oprócz szczypiorku lub pietruszki, do sosu można dodać drobno posiekaną rzeżuchę. Dla osób, które lubią ostry sos tatarski doskonałą odmianą może być sos wielkanocny z dodatkiem chrzanu. Wielkanocny chrzan smakuje wyśmienicie! Sos chrzanowy jest bardzo wyrazisty w smaku, a jego wykonanie również jest banalnie proste, wystarczy, że do podstawowego przepisu dołożysz odpowiednią dla Ciebie ilość startego chrzanu i gotowe! Dla podbicia smaku przyda się łyżka musztardy! Aby z kolei uzyskać siekano sos wielkanocny należy do podstawowego przepisu dołożyć pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz ogórki kiszone lub świeże.