Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to zupa z buraków, gotowana na bulionie z dodatkiem najróżniejszych warzyw. Obowiązkowo w ukraińskim barszczu znaleźć powinny się ziemniaki, ale też marchewka i pietruszka. Do smaku dodaje się czosnek oraz paprykę ostrą lub słodką, a dla głębszego koloru koncentrat pomidorowy. Barszcze są niezwykle zdrowe, zawierają żelazo, magnez, białko, węglowodany, błonnik i wiele innych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Barszcz ukraiński – przepis

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na barszcz ukraiński. Mamy nadzieje, że przypadnie do gustu i będzie naprawdę smakował całej rodzinie!

składniki na barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński przygotowuje się na bulionie. Zatem potrzebujemy buliony w ilości 2 litrów. Najlepiej, aby był to bulion na bazie mięsa np. z indyka oraz żeberek lub z innego rodzaju mięs. W bulionie ugotujmy marchewki oraz korzeń pietruszki, będzie można wykorzystać go do zrobienia barszczu ukraińskiego.

  • 2 buraki
  • Połówka małej kapusty włoskiej
  • 400 g pomidorów z puszki lub przecier pomidorowy
  • 3 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina kwaśnej śmietany
  • 2 litry bulionu (ew. 3).
  • szklanka fasolki szparagowej

Przygotowanie barszczu

  1. Z bulionu wyjmujemy marchewki i pietruszkę oraz mięso. Mięso odkładamy, przykrywamy, przyda się pod koniec gotowania barszczu. Natomiast marchewkę i pietruszkę kroimy w kosteczkę i też odkładamy.
  2. Kroimy w drobną kostkę buraka, ziemniaki, fasolkę szparagową także i wrzucamy do bulionu i gotujemy.
  3. W tym czasie, kiedy bulion z warzywami się gotują, drobniutko kroimy czosnek i cebulę, wrzucamy na rozgrzana patelnię, aż się zeszkli.
  4. Kroimy kapustę drobniutko, dodajemy do bulionu wraz z pomidorami.
  5. Do bulionu dodajemy również podsmażane na patelni warzywa.
  6. Do zupy dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz mięso. Gotujemy.
  7. Dodajemy sok z cytryny, całość nadal gotujemy przez ok. 15 minut.

Barszcz ukraiński podajemy z ziemniakami, albo z mięsem czy z jajkiem, doskonale komponuje się z nią również kleks śmietany. Zamiast fasolki szparagowej można dodać czerwonej fasoli. Nie zaszkodzi również, kiedy w barszczu znajda się liście laurowe lub ziarna ziela angielskiego. Niektórzy zamiast soku z cytryny dodają 2 niepełne łyżki octu. Ta zdrowa zupa barszcz ukraiński koniecznie powinna pojawiać się często na naszym stole. Najlepiej smakuje, kiedy jest bardzo gorąca. Barszcz ukraiński z naszego przepisu z pewnością stanie się jedną z ulubionych zup w Twoim domu! Życzymy smacznego!