Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup wiosennych. Zupę kalafiorowa gotuj zawsze wtedy, gdy kalafiory są świeże. Ale zima również można przygotować tę zupę – pyszną zupę kalafiorowa można zrobić z mrożonek (hortex zupa kalafiorowa lub mrożonki innych sprawdzonych przez Ciebie firm). Poniżej przedstawiamy przepić na tradycyjną zupę kalafiorową. Jeżeli zawsze chciałaś/łeś ją zrobić, i zastanawiałeś się jak zrobić zupę kalafiorową, to teraz masz na to szansę! Jest to zupa jasna, aromatyczna i najlepiej smakuje, kiedy jest bardzo gorąca!
Aromatyczna zupa kalafiorowa – przepis
Różyczki kalafiora w zupie na bulionie warzywnym – brzmi pysznie, prawda? Wiemy to! Dlatego chcemy podzielić się doskonałym przepisem, który zawsze się udaje! Potrzebujesz tylko kilku składników!
Składniki na zupę kalafiorową
- 1 kalafior
- 4-5 ziemniaków
- 1 marchew
- 1 cebulka
- 1-2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 litry bulionu
- Połowa szklanki śmietanki
- 1 łyżeczka soli do smaku
- Szczypta pieprzu
Przygotowanie aromatycznej zupy kalafiorowej
- Kalafiora podziel na różyczki. Głąb nie będzie potrzebny. Różyczki dokładnie umyj pod zimna, bieżącą wodą.
- Czosnek oraz marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki
- Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę
- Cebulkę posiekaj drobno.
- Do garnka wlewamy przygotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny
- Do buliony wsypujemy wszystkie przygotowane i pokrojone warzywa
- Gotuj zupę przez ok. 15 minut.
- Dodajemy masło klarowane i szczypiorek, wszystko mieszamy.
- Śmietanę hartujemy, a więc do szklanki ze śmietana dodajemy trochę zupy, mieszamy i dopiero wlewamy do zupy. Jeżeli jest to śmietana wyższa procentowo, nie trzeba jej hartować.
- Ponownie zagotuj zupę i dopraw pieprzem i solą do smaku.
Podawaj zupę bardzo ciepłą. Możesz dodać również odrobinę natki pietruszki oraz ziele angielskie. Zupa kalafiorowa sprawdzi się jako pierwsze danie zarówno na co dzień, jak i od święta! W niektórych regionach polski zupe kalafiorową podaje się z najróżniejszymi dodatkami, np. z makaronem.
Uwaga! Niektórzy masło roztapiają na patelni i na nim rumienią cebulkę. Wtedy dopiero umieszczają masło z cebulką do zupy.
Zupa kalafiorowa określana jest jako klasyk wśród zup w kuchni Polskiej. Kalafior jest niezwykle zdrowy. W jego składzie znajdziemy potas i wapń, sód, żelazo, cynk, witaminę A, C, E, niacynę, białko, błonnik, tiaminę i wiele, wiele innych. Jest to zupa zdrowa, która powinna pojawiać się często na naszym stole.
Życzymy wszystkim smacznego!