Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to bez wątpienia jedna z najbardziej znanych zup w Polsce. Co więcej, zupa pomidorowa jest bardzo lubiana zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Aby ugotować zupę nie trzeba wielu składników, jest prosta w przygotowaniu i szybka! Dlatego też bardzo często pojawia się na naszych stołach. W wielu domach, wykorzystuje się do jej zrobienia bulion mięsny lub warzywny, dzięki czemu smak zupy pomidorowej jest bardziej wyrazisty, a sama zupa znacznie smaczniejsza. Jak zrobić zupę pomidorową, aby wyróżniała się wyjątkowym smakiem? Podpowiadamy!

Jak zrobić zupę pomidorową? Przepis

Jak ugotować zupę pomidorową? Do przygotowania zupa pomidorowa jest jest bardzo prosta. Domowa zupa pomidorowa to tylko kilka składników, z których można wyczarować niewiarygodnie pyszny smak. Bardzo często zupę tę robi się na bazie bulionu z dodatkiem przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego. Niektórzy dodają do niej także passaty pomidorowej. My w tym przepisie podpowiemy, w jaki sposób przyrządzić aromatyczną zupę pomidorową z wykorzystaniem smażonych pomidorów. Jest to wersja nieco dłuższa w przygotowaniu, jednak warto ją z robić!

Zupa ze smażonych pomidorów – składniki

  • 1 litr bulionu
  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyzka masła
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • ew. kilka ziaren ziela angielskiego

Zupa pomidorowa przygotowanie

  1. Czosnek kroimy bardzo drobniutko, podobnie jak cebulę
  2. Obieramy pomidory i kroimy w kostkę
  3. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni na maśle
  4. Kiedy cebula się zeszkli dokładamy pomidory
  5. Całość smażymy ok. 5 minut.
  6. Bulion podgrzewamy, dodajemy ziele angielskie, oraz zawartość całej patelni
  7. Zupę gotujemy ok. 10 minut na niskiej mocy
  8. Jeżeli zupa tego potrzebuje, dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz cukru do smaku. Jeżeli bulion był już bardzo esencjonalny, nie trzeba dodawać przypraw.
  9. Do zupy dodaj śmietanę. warto ją jednak zahartować, a wiec wziąć do kubka odrobinę gorącej zupy, wymieszać ze śmietaną. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę do garnka, cały czas mieszając. Śmietanę można także dodać dopiero na talerzu, robiąc śmietanowe kleksy. Zupa pomidorowa smakuje również dobrze bez śmietany, z dodatkiem małych kosteczek żółtego sera!

Zupa pomidorowa – jak podawać?

Pyszną zupę pomidorową można podawać na wiele sposobów. Jeżeli jest to bardzo gęsta zupa pomidorowa krem, można jeść ją solo lub z lekkimi dodatkami, takimi jak grzanki, ptysie lub pestki dyni. Jeżeli jest to bardziej klasyczna zupa podajemy ją oczywiście z makaronem. W niektórych regionach Polski bardzo popularna jest zupa pomidorowa z ryżem – z pewnością jest to jedna z bardziej sycących wersji zupy. Do gorącej zupy warto dodać również odrobinę natki pietruszki.

Zupy są niezwykle zdrowe. Zwłaszcza te przygotowywane ze świeżych lub mrożonych warzyw. Zupy są bardzo pożywne, ale również rozgrzewają. My, jako naród, bardzo cenimy sobie zupy i nie wyobrażamy sobie obiadu, bez pierwszego dania – aromatycznej, gorącej i dobrze przyprawionej zupy. Bez wątpienia, zaraz po rosole, na naszych stołach wiedzie prym pomidorówka. Życzymy smacznego!