Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa nazywana jest także „szczwiówką”. Ma ona charakterystyczny zielony kolor. Wszystko dlatego, ponieważ jej głównym składnikiem jest oczywiście szczaw. To tradycyjna zupa kuchni polskiej, charakteryzująca się specyficznym smakiem. Jest ona znana także w kuchni żydowskiej oraz w Europie Wschodniej. Zupa szczawiowa to zupa typowo sezonowa, ponieważ szczaw nie nadaje się do długiego przygotowywania. Zatem kojarzona jest głównie z wakacjami i sezonem letnim.

Najlepsza zupa szczawiowa przepis

Najlepsza zupa szczawiowa robiona jest na mięsie z żeberek. Do tradycyjnej zupy szczawiowej dodaje się również skrzydełka kurczaka. Do ugotowania tradycyjnej zupy potrzeba jeszcze kilku innych składników, jednak jest ona bardzo prosta w przygotowaniu! Zupa szczawiowa ma charakterystyczny smak – jeśli raz jej spróbujesz, z pewnością zapamiętasz ten smak już na zawsze.

Składniki na zupę szczawiową

  • 500 g żeberek
  • 500 g skrzydełek kurczaka lub indyka
  • 500 g posiekanego szczawiu (świeżego szczawiu)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 korzeń selera
  • 1 kawałek pora
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • ewentualnie 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie zupy szczawiowej

  1. Jeżeli wybierasz opcję zupy szczawiowej z jajkiem, ugotuj jajka na twardo i odstaw do wystygnięcia.
  2. Mięso bardzo dokładnie myjemy i wkładamy do garnka
  3. Dodajemy pietruszkę, seler i por i zioła
  4. Wlewamy wodę, przykrywamy garnek i gotujemy przez 1.5 godziny.
  5. Przelewamy przez sitko rosół. Będzie nam potrzebny do zupy
  6. Obieramy mięso i wkładamy do bulionu
  7. Marchewkę z bulionu kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy
  8. Bulion podgrzewamy wciąż na niewielkim ogniu
  9. Zajmujemy się szczawiem. Myjemy dokładnie szczaw i drobno siekamy. Wkładamy cały szczaw do zupy.
  10. Do miseczki wlewamy nieco gorącego bulionu, śmietanę oraz mąkę. Wszystko mieszamy i wlewamy do zupy. Zupę gotujemy. Doprawiamy do smaku.
  11. Jajka pokrój na połówki lub ćwiartki, wyłóż je na talerz i zalej zupą.

Najlepsza zupa szczawiowa jest bardzo lekka. Zupę szczawiową gotuje się szybko, a najlepiej smakuje z ugotowanym jajkiem, chociaż oczywiście można podawać ją także z innymi dodatkami. Nie wszyscy lubią w smaku zupę szczawiową jednak warto jej spróbować, aby przekonać się osobiście, jakie jest nasze zdanie na jej temat. Wariantem zupy szczawiowej z jajkiem jest zupa z ryżem, bardzo popularna w różnych rejonach Polski. Koniecznie musisz spróbować zupy szczawiowej! Wszystkim życzymy smacznego!