wędliny domowe przepisy

Wędliny domowe – przepisy

Wędliny domowe to doskonała alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. Przygotowanie ich jest proste i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy odrobina wiedzy, aby móc cieszyć się smakiem własnoręcznie przygotowanej wędliny.

Poniżej znajdują się trzy przepisy na wędliny domowe, które można łatwo przygotować w domu. Każdy z nich jest prosty i szybki do przygotowania, a także bardzo smaczny.

Przepis na kiełbasę

Do przygotowania kiełbasy potrzebne będzie: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego), 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1/4 szklanki wody oraz woreczek do gotowania.

Mięso mielone należy dokładnie wymieszać z solą, pieprzem i majerankiem. Następnie dodać wodę i ponownie dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka i jednolita. Gotową masę należy umieścić w woreczku do gotowania i uformować kształt kiełbasy. Woreczek z mięsem należy umieścić we wrzącej wodzie i gotować około 45 minut.

Przepis na szynkę

Do przygotowania szynki potrzebne będzie: 1 kg schabu, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/4 szklanki octu winnego oraz folia aluminiowa.

Schab należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie posypać go solą i pieprzem. Schab powinien być dobrze posypany z obu stron. Następnie schab należy umieścić na folii aluminiowej i polać ocet winnym. Folią aluminiową należy dobrze zawinąć schab tak, aby całość była szczelnie zamknięta. Gotowego schabu należy umieścić na blasze i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przepis na salami

Do przygotowania salami potrzebne będzie: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego), 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/4 szklanki octu winnego oraz folia aluminiowa.

  • Krok 1:

Mięso mielone należy dokładnie wymieszać z sola, pieprzem oraz octem winnym. Masa powinna być gładka i jednolita.

  • Krok 2:

Gotowa masa mięsna powinna być formowana na wałek o grubości ok 3 cm. Wałek powinien być owijany foli aluminowej tak aby całośc byla szczelnie zamknieta.

  • Krok 3:

Gotowe salami powinno siê umiescic na blasze i piec oko³o 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.