Wielkanocna pieczeń rzymska z indykiem i jajkiem
W kuchni polskiej znajdziemy bardzo dużo przepisów mięsnych. Bardzo popularne są przepisy dań, w których skład wchodzi mięso mielone z różnymi dodatkami. Najczęściej są to klopsy. Klopsy jednak różnią się między sobą wielkością i formą – klopsy o wydłużonym kształcie, krojone po upieczeniu w plastry nazywane są pieczenią rzymską. Takie właśnie klopsy podaje się bardzo często w okresie świątecznym. Klasyczną pieczeń rzymską łatwo przygotować. Jest bardzo smaczna! Jak zrobić pieczeń rzymską? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem!
Pieczeń rzymska z mięsa mielonego
Do pieczeni rzymskiej nie potrzeba wielu składników. Podstawą jest oczywiście mielone mięso, a wśród innych składników znajdą się jajka, przyprawy. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na bardzo smaczną pieczeń rzymską. Prostą w przygotowaniu pieczeń rzymską polecamy wszystkim smakoszom mięsnych potraw!
Składniki na klasyczną pieczeń rzymską
- 250 – 300 g mięsa mielonego (mięsa wieprzowego)
- 250 – 300 g mięsa z udźca indyka (lub innego)
- 1 surowe jajko
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cały por
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka prawdziwego masła
- Natka pietruszki posiekana
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
Wielkanocna pieczeń rzymska – przygotowanie
- Przygotowujemy patelnię, na którą wlewamy olej i nakładamy masło
- Odcinamy zieloną część pora, resztę drobno kroimy
- Czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Por i czosnek przekładamy na patelnię i podsmażamy
- Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy por i czosnek, a następnie posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, chrzan, paprykę, sos sojowy. Całość wyrabiamy dłonią, aż do połączenia wszystkich składników.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Formę keksową smarujemy tłuszczem, ewentualnie można posypać bułką tartą.
- Połowę przygotowanej masy przekładamy do foremki
- Na mięsie układamy przecięte na połówki ugotowane jajka na twardo.
- Na jajka wykładamy resztę masy i smarujemy musztardą.
- Pieczeń pieczemy przez 45- 50 minut.
- Pieczeń rzymska sprawdzi się zarówno podczas świątecznego obiadu, jako danie główne, które można podać wraz z ziemniakami, ryżem bądź kaszą oraz surówką, ale pieczeń rzymska przygotowywana i podana na zimno również będzie bardzo dobrze smakować. Można pokroić ją w grube plastry i ułożyć na półmisku podczas śniadania wielkanocnego, ale także na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi.
Pieczeń rzymską zazwyczaj podaje się jako danie główne wraz z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką. Jednak, świetnie sprawdzi się również podawana na chłodno – można ją pokroić i wyłożyć na półmisek podczas świątecznego śniadania lub