Wielkanocna pieczeń rzymska z indykiem i jajkiem

W kuchni polskiej znajdziemy bardzo dużo przepisów mięsnych. Bardzo popularne są przepisy dań, w których skład wchodzi mięso mielone z różnymi dodatkami. Najczęściej są to klopsy. Klopsy jednak różnią się między sobą wielkością i formą – klopsy o wydłużonym kształcie, krojone po upieczeniu w plastry nazywane są pieczenią rzymską. Takie właśnie klopsy podaje się bardzo często w okresie świątecznym. Klasyczną pieczeń rzymską łatwo przygotować. Jest bardzo smaczna! Jak zrobić pieczeń rzymską? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem!

Pieczeń rzymska z mięsa mielonego

Do pieczeni rzymskiej nie potrzeba wielu składników. Podstawą jest oczywiście mielone mięso, a wśród innych składników znajdą się jajka, przyprawy. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na bardzo smaczną pieczeń rzymską. Prostą w przygotowaniu pieczeń rzymską polecamy wszystkim smakoszom mięsnych potraw!

Składniki na klasyczną pieczeń rzymską

  • 250 – 300 g mięsa mielonego (mięsa wieprzowego)
  • 250 – 300 g mięsa z udźca indyka (lub innego)
  • 1 surowe jajko
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cały por
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka prawdziwego masła
  • Natka pietruszki posiekana
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy

Wielkanocna pieczeń rzymska – przygotowanie

  1. Przygotowujemy patelnię, na którą wlewamy olej i nakładamy masło
  2. Odcinamy zieloną część pora, resztę drobno kroimy
  3. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  4. Por i czosnek przekładamy na patelnię i podsmażamy
  5. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy por i czosnek, a następnie posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, chrzan, paprykę, sos sojowy. Całość wyrabiamy dłonią, aż do połączenia wszystkich składników.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  7. Formę keksową smarujemy tłuszczem, ewentualnie można posypać bułką tartą.
  8. Połowę przygotowanej masy przekładamy do foremki
  9. Na mięsie układamy przecięte na połówki ugotowane jajka na twardo.
  10. Na jajka wykładamy resztę masy i smarujemy musztardą.
  11. Pieczeń pieczemy przez 45- 50 minut.
  12. Pieczeń rzymska sprawdzi się zarówno podczas świątecznego obiadu, jako danie główne, które można podać wraz z ziemniakami, ryżem bądź kaszą oraz surówką, ale pieczeń rzymska przygotowywana i podana na zimno również będzie bardzo dobrze smakować. Można pokroić ją w grube plastry i ułożyć na półmisku podczas śniadania wielkanocnego, ale także na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi.

Pieczeń rzymską zazwyczaj podaje się jako danie główne wraz z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką. Jednak, świetnie sprawdzi się również podawana na chłodno – można ją pokroić i wyłożyć na półmisek podczas świątecznego śniadania lub