jak zetrzeć skórkę z cytryny

Jak zetrzeć skórkę z cytryny

Cytryna jest owocem, który ma wiele zastosowań. Może być używana do przygotowania soków, deserów i dań głównych. Aby wykorzystać cały potencjał cytryny, należy najpierw usunąć jej skórkę. Oto kilka sposobów na to, jak to zrobić.

Użycie noża

Najprostszym sposobem na usunięcie skórki z cytryny jest użycie noża. Wystarczy umieścić owoc na twardej powierzchni i delikatnie obrać go nożem. Należy pamiętać, aby nie usuwać zbyt dużej ilości miąższu, ponieważ może to wpłynąć na smak potrawy.

Jeśli chcesz uzyskać cienkie plasterki skórki, możesz użyć specjalnego narzędzia do obierania cytryn. Jest ono dostępne w większości sklepów ze sprzętem kuchennym.

Usuwanie skórki za pomocą łyżeczki

Innym sposobem na usunięcie skórki z cytryny jest użycie łyżeczki. Wystarczy umieścić owoc na twardej powierzchni i delikatnie wygładzić go łyżeczką. Następnie trzeba delikatnie odkręcić skórkę od miąższu. Ta metoda pozwala uzyskać grubsze plastry skórki niż przy użyciu noża.

Jeśli chcesz uzyskać bardzo cienkie plastry skórki, możesz użyć specjalnego narzędzia do obierania cytryn lub specjalnego narzędzia do tarkowania skórek cytrusowych. Są one dostępne w większości sklepów ze sprzętem kuchennym.