ciasto drożdżowe przepis
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe jest jednym z najpopularniejszych rodzajów ciasta. Jego przygotowanie wymaga czasu i precyzji, ale efekt końcowy jest tego wart. Przede wszystkim potrzebne będą:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
- 250 ml letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 100 g masła lub margaryny
- szczypta soli
Następnie należy wymieszać mąkę, sól i cukier. W osobnym naczyniu rozetrzeć drożdże z odrobiną cukru i dodać do nich letnie mleko. Po połączeniu składników, powstałą masę wlać do miski z mąką i wymieszać. Następnie dodać jajko, masło lub margarynę i wyrabiać ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?
Wyrabianie ciasta drożdżowego można podzielić na trzy etapy:
- Rozczesywanie:
Po połączeniu składników, należy energicznie wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Można to robić ręcznie lub używając miksera.
- Formowanie:
Gdy ciasto stanie się elastyczne i bardziej sprężyste, można je formować według upodobań. Ciasto można wałkować na blacie lub uformować kule.
- Rozciaganie:
Na tym etapie można rozciągać ciasto na blacie lub wałkując je delikatnie palcami. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste.
Jak piec ciasto drożdżowe?
Pieczenie ciasta drożdżowego jest bardzo proste. Wystarczy umieścić je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec przez około 30-40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, można wbić patyczek do środka – jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.