staropolskie potrawy na boże narodzenie
Kutia
Kutia to tradycyjna staropolska potrawa, która jest podawana na wigilię. Składa się z mieszanki pszenicy, miodu, orzechów i rodzynek. Kutia jest bardzo słodka i często jest używana do dekoracji stołu świątecznego. Może być również spożywana w postaci deseru.
Aby przygotować kutię, należy wymieszać pokruszoną pszenicę z miodem, orzechami i rodzynkami. Następnie należy wszystko dokładnie wymieszać i umieścić w misce. Na koniec można posypać całość cukrem lub posypać skórkami cytrynowymi.
Gołąbki
Gołąbki to kolejna tradycyjna staropolska potrawa, która jest podawana na boże narodzenie. Składa się z mięsa mielonego, ryżu i warzyw, które są zawijane w liście kapusty. Gołąbki są bardzo smaczne i mogą być podawane z sosem pomidorowym lub śmietanowym.
Aby przygotować gołąbki, należy wymieszać mięso mielone z ryżem i warzywami. Następnie należy uformować małe kulki z tej masy i umieścić je w liściach kapusty. Następnie należy je ugotować we wrzącej wodzie lub na parze. Gotowe gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub śmietanowym.
Pierogi
Pierogi to ostatnia tradycyjna staropolska potrawa, która jest podawana na boże narodzenie. Składają się one z ciasta drożdżowego i farszu, który może składać się z mięsa, sera lub owoców. Pierogi są bardzo smaczne i mogą być podawane ze śmietaną lub sosem.
Aby przygotować pierogi, należy przygotować ciasto drożdżowe i farsz wedle uznania. Nastepnie nalezy rozwałkować ciasto na grubośc ok 1 cm i wykroić koła o średnicy ok 10 cm. Na każde koło nakłada się porcje farszu i skleja brzegi pieroga tworzac trójkata lub koło. Gotowe pierogi gotuje się we wrzacej osolonej wodzie ok 5 minut.