halloumi z grilla
Czym jest halloumi z grilla?
Halloumi to ser pochodzący z Cypru, który charakteryzuje się wyjątkowo twardą konsystencją. Jego największą zaletą jest to, że można go grillować bez obaw o rozpadanie się. Halloumi z grilla jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek lub jako samodzielne danie.
Grillowanie halloumi jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy pokroić ser na plastry i wrzucić je na rozgrzaną patelnię lub ruszt. Grillowanie trwa tylko kilka minut, aż ser nabierze pięknego, złotego koloru.
Jak przygotować halloumi z grilla?
Aby przygotować halloumi z grilla, należy najpierw pokroić ser na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie należy rozgrzać patelnię lub ruszt i wrzucić na nią plastry halloumi. Grillujemy je przez kilka minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej aromatyczny smak, możemy posmarować plastry halloumi odrobiną oliwy z oliwek lub innym ulubionym sosem. Możemy też dodać do nich trochę czosnku lub innych ulubionych przypraw.
Jak podawać halloumi z grilla?
Halloumi z grilla można podawać na wiele sposobów. Najprostszy sposób to po prostu podanie go jako samodzielne danie lub dodatek do sałatek czy kanapek. Można też udekorować go listkami świeżej mięty i polać odrobiną soku z cytryny.
Innym sposobem podania jest przygotowanie burgera ze smażonym halloumi i warzywami – taki burger będzie idealnym daniem dla wegetarian! Można też przygotować wrapy ze smażonym halloumi i ulubionymi warzywami lub skomponować sałatkę z grillowanym halloumi i świeżymi owocami.