Surówka do obiadu
Drugie danie bez surówki? Mało kto sobie to w ogóle wyobraża! Surówka do ziemniaczków z kotletem, klusek śląskich lub innych potraw, to podstawa! Wiele osób chętniej zrezygnowałoby z ziemniaków, kaszy lub ryżu – smaczną surówkę lubią chyba wszyscy! Surówki obiadowe to pyszne surówki, proste w wykonaniu. Klasyczna surówka? Cóż, bardzo wiele zależy od regionu – dla jednych klasyczna surówka jest z kiszonej kapusty, dla innych z czerwonej kapusty lub białej kapusty, a jeszcze dla innych z młodej kapusty, kapusty pekińskiej lub z kiszonych ogórków. Jedno jest pewne – świeże surówki są zdrowe, smaczne i niezastąpione! Poniżej pomysły na pyszne surówki obiadowe.
Kolorowa surówka do obiadu – surówka z kapusty białej z dodatkiem jabłka
Kapusta jest niezwykle zdrowa, dlatego nie ma się co dziwić, że wykorzystywana jest chętnie do robienia surówek obiadowych. Na bazie białej kapusty można stworzyć wyjątkowe, autorskie przepisy – kolorowa surówka zachwyci smakiem i wyglądem! Jak zrobić kolorowy, zdrowy dodatek do obiadu? Podpowiadamy!
Składniki
- ½ główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 5-6 korniszonów (ogórek konserwowy lub ogórek kiszony)
- 2-3 plasterki kolorowej cebuli
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- Sól, pieprz, sok z cytryny – do smaku
Przygotowanie
- Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski
- Cebulę bardzo drobno kroimy
- Ogórki siekamy w talarki
- Marchewkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach
- Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy.
Jest to idealna propozycja dla osób lubiących surówki, w których jest dodatek majonezu. Pamiętajmy jednak, że majonez zawsze można pominąć – nie jest konieczny. Niektórzy uważają, że jest to doskonały dodatek do surówek, inni wolą tylko jogurt naturalny – w tym względzie możesz modyfikować sałatkę do woli! Surówka ma naprawdę wiele witamin i jest to idealną surówką do wielu dań obiadowych. A jak wzbogacić smak surówki? Wiele osób do surówki dodaje cytrynę, która wzmacnia inne smaki i zapobiega ciemnieniu jabłka.
Tradycyjna surówka z kapusty kiszonej
Kiszonki są niezwykle zdrowe, sięgają po nie dorośli, aby budować odporność, powinno podawać się je również dzieciom. Surówka z kiszonej kapusty to zdrowa surówka a co najważniejsze – bardzo smaczna. Jeżeli interesuje Cię klasyczna surówka, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu, oto przepis.
Składniki
- ½ kg kapusty kiszonej
- 1 cebula (mała)
- 1 marchew
- ½ pęczka natki (drobno posiekanej)
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- Pieprz do smaku
Przygotowanie
- Kapustę kiszoną bardzo drobno siekamy
- Cebule kromy w drobniutka kosteczkę
- Natkę siekamy
- Marchew trzemy na drobnych oczkach
- Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy pieprz, cukier, a także olej. Mieszamy.
To smaczna i dość wyrazista w smaku surówka obiadowa. Jeżeli lubisz smak kiszonek i cebulki, będzie to idealna surówka dla Ciebie. Możesz nieco złagodzić jej smak, nie dodając cebuli lub zastępując ja innym składnikiem – do zrobienia surówka ta jest naprawdę bardzo prosta, w dodatku można zrobić ją w kilka chwil! Surówki warzywne powinny znajdować się na naszym stole każdego dnia – zagwarantuje nam to dużo energii i zdrowia!
Świeże surówki dla zdrowia i smaku – proste surówki dla każdego
Składniki odżywcze surówek są doskonale znane. Jeżeli surówka jest świeża, dostarcza naszemu organizmowi szereg ważnych i niezastąpionych witamin oraz mikroelementów, które są ważne zarówno latem, jak i zimą. Składniki surówek mają wpływ nie tylko na smak surówki, nie tylko na jej wygląd, ale również na stan naszego zdrowia. Warto zatem robić surówki ze świeżych warzyw, a także przykładać wagę do tego, aby były one kolorowe – dzięki temu nasz posiłek będzie w pełni wartościowy. Jeżeli nie mamy dostępu do warzyw świeżych, sięgajmy po kiszonki! To prawdziwa bomba witaminowa! Pamiętaj jednak, że tylko sprawdzone przepisy gwarantują pełen sukces!