Kopytka przepis

Kopytka to popularne danie z ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej oraz – opcjonalnie – jajek. znane są także jako kluski leniwe. Kopytka to kluski w kształcie rombów, które znane są również pod nazwą szagówki (w okolicach Poznania). Tradycyjne kopytka bardzo często goszczą na polskich stołach. Mogą być zarówno daniem głównym, jak i dodatkiem do wielu potraw. Można podawać je z gulaszem. Doskonale smakują podane na sposób wytrawny, jak i na słodko! Koniecznie sprawdź nasze przepisy na tradycyjne kopytka, a także na kopytka bezglutenowe.

Kopytka – przepis na klasyczne kopytka

Jak zrobić kopytka, aby rozpływały się w ustach i smakowały całej rodzinie? Najlepiej wykorzystać sprawdzony, najlepszy przepis na klasyczne kopytka.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1-2 jajka (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie.
  2. 1 kg ugotowanych ziemniaków zgniatamy, aby zrobić puree.
  3. Do ziemniaków dodać mąkę i opcjonalnie jajko oraz sól.
  4. Teraz następuje wyrabianie ciasta.
  5. Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na kilka porcji (np. na 6)
  6. Każdą z porcji ciasta firmujemy wałeczek grubości kciuka, który można delikatnie spłaszczyć od góry
  7. Wałeczek tniemy na kawałki o długości 1.5 do 2 cm
  8. Do garnka nalewamy wodę, solimy i gotujemy.
  9. Pyszne kluski – kopytka wkładamy porcjami do gotującej się wody
  10. Czekamy aż kopytka wypłyną, wtedy łyżką cedzakową wyjmujemy je na talerz.

W ten sposób powstają super pyszne kopytka, które można podawać na wiele sposobów, ale o tym trochę dalej. Jak widać, zrobienie pysznych kopytek wcale nie jest takie trudne jak może się wydawać! Wystarczy kilka składników i trochę czasu.

Pyszne kopytka bezglutenowe

Nie każdy może jednak pozwolić sobie na jedzenie gluten. Czy to znaczy, że trzeba odstawić kopytka ziemniaczane, które są tak pyszne? Oczywiście, że nie! Wystarczy mąkę z glutenem zamienić na mąkę bezglutenową- których przecież nie brakuje! Zatem do dzieła!

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki owsianej, owsianej, gryczanej lub mieszanki bezglutenowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (jeżeli nie zastosowaliśmy mieszanki bezglutenowej|)
  • szczypta soli
  • 1-2 jajka (opcjonalnie)

A jak je przyrządzić? Dokładnie tak, jak w przepisie powyżej na klasyczne kopytka. Jest to sprawdzony przepis, dzięki któremu zrobisz szybki i bardzo smaczny obiad!

Przechowywanie ugotowanych kopytek

Ugotowane kopytka najlepiej spożywać od razu, kiedy są jeszcze ciepłe. Wtedy smakują doskonale. Jednak, nie zawsze jest taka szansa. Ugotowane kopytka przechowujemy w lodówce do 3 dni – nie więcej. Po wyciagnięcia z lodówki, najlepiej podgrzać je na patelni z masłem, aż się zarumienią. Jeżeli wiemy, że kopytka nie zostana zjedzone w ciagu 3 dni, warto przygotowane kopytka (nie ugotowane) zamrozić. kopytka posypujemy mąką, układamy na talerzach lub tacce, przykrywamy folia i wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie przekładamy je do woreczków i mrozimy. Niektórzy dokładnie tak samo postepują z kopytkami już ugotowanymi. W takim jednak przypadku, należy poczekać, aż po ugotowaniu zupełnie ostygnął. Wtedy dopiero można włożyć porcje kopytek do zamrażalnika.

Jak podawać kopytka?

A jak podawać kopytka? To wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Niektórzy uwielbiają kopytka na słodko. w takim wypadku można ciepłe kopytka polać roztopionym masełkiem, a następnie posypać bułką tartą i cukrem. Można podawać je jednak zupełnie inaczej. doskonale będą smakowały z sosem grzybowym lub innym sosem, np. pieczeniowym jasnym lub ciemnym. Wszystko zależy od upodobań. Kopytka można także podawać zamiast ziemniaków do tradycyjnego drugiego dania. Mogą oczywiście stanowić również odrębne danie.

Przygotowanie klusek kopytka to naprawdę nic trudnego. Do przygotowania domowych kopytek potrzebne są przede wszystkim ugotowane ziemniaki i kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu. Jeżeli zatem nie wiesz, co przyrządzić na szybki obiad, być może właśnie te kluseczki będą doskonałym wyborem. Pamiętaj, że równie łatwe w przygotowaniu są kluski bezglutenowe – zrób najlepsze kopytka dla siebie i swojej rodziny! Smacznego!