Ciasto na pierogi
Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Każdy lubi pierogi, tym bardziej, że można podawać je z najróżniejszymi dodatkami: pierogi z serem, pierogi ruskie, pierogi z jagodami, z truskawkami, ze szpinakiem – możliwości jest naprawdę wiele! Dzisiaj przedstawimy najlepsze ciasto na pierogi. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ciasto – idealne ciasto pierogowe podpowiadamy!
Jak zrobić ciasto? Najlepsze ciasto na pierogi – przepis
Delikatne ciasto sprawia, że ugotowane pierogi są naprawdę bardzo smaczne. Dlatego tak ważne jest, aby zrobić idealne ciasto – to od niego zależy smak, ale także to elastyczne ciasto gwarantuje dobry wygląd pierogów. Poniżej przedstawiamy przepis na przygotowanie pierogów idealnych, a właściwie idealnego ciasta.
Składniki na idealne ciasto
- 50 g mąki pszennej – typu 400 lub 450
- 280 ml ciepłej wody lub gorącej wody
- Olej – 1 łyżka
- Sól
- 1 łyżka masła
Przygotowanie ciasta – elastyczne ciasto na pierogi
- Pracę nad przygotowaniem ciasta należy rozpocząć od przesiania mąki przez sito. Może zdarzyć się, że w mące są grudki lub jest zanieczyszczona – sitko pomaga odseparować zabrudzenia, a po przesianiu mąka staje się puszysta. Zatem mąkę przesiej do miski. Najważniejszym składnikiem najlepszego ciasta jest właśnie mąka – powinniśmy szukać do pierogów najlepszych, sprawdzanych mąk!
- Do mąki dodajemy olej, sól oraz wodę. Można dodawać po jednym ze składników lub wymieszać je w osobnej miseczce i przelać do mąki. Jeżeli chcesz przygotować elastyczne ciasto pierogowe, dodaj do niego łyżkę masła.
- Wszystkie składniki mieszamy używając szpatułki. Jeżeli składniki się połączą, ciasto wyrabiamy ręcznie.
- Wyrabianie cista to najbardziej czasochłonne zajęcie – należy wyrabiać ciasto rękoma około 10-15 minut, dość intensywnie, dwoma rękami. Ciasto musi być gładkie, elastyczne.
- Następnie ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkowywanie całego ciasta może być zbyt trudne.
Dobrze zrobione i wyrobione ciasto sprawi, że pierogi się nie rozpadną podczas gotowania w osolonej wodzie. Surowe pierogi można także mrozić. Jest to sprawdzony przepis. Jeżeli więc chcesz zrobić najlepsze ciasto, koniecznie go wypróbuj. życzymy smacznego!