Sos czosnkowy
Sos czosnkowy to bardzo popularny dodatek do wielu dań. W ostatnich latach zdobył bardzo dużą popularność. Domowy sos czosnkowy smakuje równie dobrze, jak ten ze sklepu, a nawet lepiej! Co więcej, domowy sos jest znacznie zdrowszy. do jego zrobienia nie potrzeba wielu składników. Wystarczą ząbki czosnku, trochę jogurtu naturalnego, kilka przypraw i już można wyczarować pyszny sos czosnkowy. Zastosowanie sosu czosnkowego jest bardzo szerokie. na przykład do pizzy sos czosnkowy sprawdzi sie doskonale, ale też do domowych burgerów i innych dań. Zatem zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!
Jak zrobić domowy sos czosnkowy? Przepis na najlepszy sos
Prawdziwy sos czosnkowy przygotowywany jest na bazie domowego majonezu. Jednak, o wiele zdrowszą wersją jest sos czosnkowy na bazie jogurtu. Jest lżejszy i delikatniejszy w smaku. Osoby, które lubią ostry sos czosnkowy mają do wyboru, albo dodać więcej czosnku do sosu, albo dodać ostre przyprawy – w obu przypadkach uzyskamy wersję sosu czosnkowego w wersji ostrej.
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- Mały kubeczek jogurtu naturalnego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Jak zrobić sos czosnkowy – przygotowanie
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki.
- Do czosnku dodajemy jogurt naturalny, sól i pieprz.
- Wszystkie składniki mieszamy.
- Sos gotowy. Można włożyć go do lodówki, wtedy jego smak stanie się głębszy.
Jeżeli chcesz, możesz dołożyć do sosu 2 łyżki majonezu lub 2 łyżki śmietany 18%. Nie jest to jednak konieczne. jeżeli chcesz łagodny sos czosnkowy, dodaj tylko 2 ząbki czosnku.
Domowe sosy – pyszne i zdrowe
Sos czosnkowy cudownie smakuje z kebabem, na pizzy lub z frytkami. Jednak, prawdziwy sos czosnkowy to nie jedyny sos, który można przygotować w domu. Jest ich o wiele więcej!
W domu można zrobić naprawdę wiele pysznych dipów. Na bazie jogurtu naturalnego lub śmietany można przygotować sos mihiderki czosnkowy, sos pomidorowy, sos curry i wiele, wiele innych. Dodając więcej śmietany lub majonezu, dipy będą gęściejsze. Jeżeli użyjesz jogurtu naturalnego, raczej ich konsystencja będzie rzadsza. Życzymy smacznego!