Sos winegret

Bardzo dużo sosów wykorzystywanych w europejskich kuchniach to sosy pochodzące z Francji. Tak jest również w przypadku sosu winegret. Klasyczny sos winegret przyrządzany jest z wysokiej jakości oliwy (czasem także octu), a także kilku innych dodatków, np. świeżo zmielonego pieprzu soli. Chcesz wiedzieć, jak zrobić sos winegret? Zatem zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!

Wersji sosu winegret jest wiele. Poniżej przedstawimy sos klasyczny, ale także inne odmiany sosów. Zachęcamy do zapoznania się z nimi, a następnie zdecydowania, który z nich może być dla Ciebie najlepszym.

Jak zrobić sos winegret – przepis podstawowy

Klasyczny sos winegret zawiera 4 składniki, a jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Co ważne, najczęściej wszystkie te składniki, mamy w domu, więc nie są nam potrzebne zakupy, aby wykonać naprawdę pyszny sos do sałatek.

Składniki sosu winegret

  • 10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Domowy sos winegret – przygotowanie

Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Wystarczy, że połączymy wszystkie składniki, najlepiej w miseczce szklanej. Mieszamy sos tak długo, aż wszystkie składniki się połączą, tworząc pyszny sos sałatkowy.

Inne rodzaje sosu winegret

Bardzo znaną odmianą sosu winegret jest sos miodowy, a także sos z musztarda. Poniżej podajemy składniki na obydwa sosy.

Składniki na sos miodowy winegret

  • 10 łyżek oliwy
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Łyżka miodu
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Składniki na sos musztardowy winegret

  • 10 łyżek dobrej oliwy
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

(uwaga! Niektórzy lubią sosy winegret z dodatkiem octu. Sos winegret klasyczny nie ma go w swoim składzie, jednak, można dodać do niego np. 2 łyżki octu, a czasem wystarczy 1 łyżka octu winnego, aby smak sosu znacznie się zmienił. Warto pamiętać o tym, aby do sosu dołożyć świeżo zmielony czarny pieprz – ma on bowiem wyrazisty smak!)

Sos Vinaigrette jako sos sałatkowy

Sos winegret jest typowym sosem sałatkowym. Smakuje doskonale z lekkimi sałatkami, najczęściej tymi, w których występuje świeża sałata, rukola, cebula i ogórek. Jeżeli robimy sos winegret na słodko, można podawać go z sałatkami, w których znajdują się owoce, np. truskawki. Z kolei, jeżeli chodzi o bardziej wytrawny sos, np. z dodatkiem musztardy, to można użyć go do jajka, a także oczywiście do sałatek np. z rzodkiewką. Życzymy smacznego!