Zupa meksykańska

Zupa z mięsem mielonym? Dlaczego nie?! Zupa meksykańska, bo o niej właśnie mowa, jest naprawdę pyszną zupą z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy cebuli i kilku innych dodatków. Jest coraz popularniejsza w Polsce, zwłaszcza zimą, kiedy potrzebujemy zup rozgrzewających. Kuchnia meksykańska jest kolorowa i aromatyczna. Królują w niej rośliny strączkowe i kukurydza. W Polsce popularne jest burrito, nachos, tortilla, ale też zupy meksykańskie, których odmian jest naprawdę wiele! Poniżej przedstawiamy przepis na jedną z najbardziej klasycznych zup meksykańskich.

Zupa meksykańska przepis – zupa z mięsem mielonym

Pełna kolorowych składników zupa meksykańska może odmienić Wasze codzienne manu. Jak zrobić zupę meksykańską, aby była naprawdę smaczna i jak najbardziej podobna do oryginalnej? Poniżej doskonały przepis na pyszną zupę, którą polubi cała rodzina! Niestety, potrzeba do niej sporo składników. Nie są to jednak bardzo wyszukane składniki, więc można kupić bez najmniejszych problemów w każdym ze sklepów. Jest to zupa jednogarnkowa.

Składniki na zupę meksykańską

  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 szklanki wody
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki kolendry  

Treściwa zupa meksykańska – przygotowanie

  1. Bardzo drobno siekamy cebulę oraz czosnek.
  2. Do garnka, w której będziemy gotować zupę, dodajemy 2 łyżki oliwy, następnie wrzucamy cebule i podsmażamy. Później dodajemy czosnek.
  3. Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na średnich oczkach. Całość dodajemy do garnka i mieszamy. Całość dusimy kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Całość przekładamy do miski, a do garnka dodajemy pozostałą oliwkę i podsmażamy w nim mięso mielone.
  5. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i chwilę dusimy.
  6. Do garnka dodajemy warzywa wcześniej przygotowane, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
  7. Dodajemy do garnka 4 szklanki wody, wszystko dokładnie mieszamy.
  8. Do garnka dodajemy kukurydze oraz fasolę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut.

Meksykańskie zupy podajemy, kiedy są jeszcze bardzo ciepłe. Jest to jedna z tych zup, które można podgrzewać, a wtedy smakują jeszcze lepiej!

Meksykańskie zupy – smaczne i zdrowe

Najczęściej podział zup meksykańskich robi się ze względu na kolor. Mamy zupy białe, zielone oraz czerwone. Nazywamy je „pozole” i dodajemy nazwę koloru, a więc blanco, verde lub rojo. Zupy meksykańskie są smaczne i pożywne, do tego aromatyczne. W wielu wersjach tych zup, dodaje się do nich papryczki oraz świeże pomidory. W niektórych zupach znajdziemy także rzodkiewki, kapustę, a nawet awokado! Wszystkim, którzy zdecydują się sprawdzić zupę meksykańską, życzymy smacznego!

Pestila to rodzinna polska firma z 20-letnim doświadczeniem specjalizująca się w produkcji oraz konfekcji środków ochrony roślin. Nasza ugruntowana pozycja na rynku europejskim, nowoczesne zaplecze maszynowe, a także zespół doskonale wykwalifikowanych specjalistów są gwarancją współpracy zgodnej z najwyższymi standardami na rynku argo.

Wyróżnia nas kompleksowość działania: przygotowujemy receptury, zajmujemy się produkcją środków ochrony roślin, konfekcją, analizami laboratoryjnymi,   magazynowaniem oraz transportem agrochemii.

Nasza oferta skierowana jest  szczególnie do firm zewnętrznych w ramach usług kontraktowych, jesteśmy jednak otwarci na różne formy współpracy.  Działamy zgodnie z najwyższymi standardami, gwarantując wysoki, europejski poziom.