Leczo przepis

Leczo to potrawa z kuchni węgierskiej, która na dobre zagościła już na naszych stołach. Dobrze znana jest także w Niemczech, Austrii, na Słowacji, a także w Izraelu. Ceniona jest za smak, wiele warzywnych składników i za to, że gwarantuje sytość. Do przygotowania leczo potrzeba kilku składników, które są łatwo dostępne. Leczo węgierskie oryginalne, nieco różni się od tego, które jemy na co dzień i które my, nazywamy leczo klasycznym. Dlatego poniżej przestawiamy dwa przepisy na to, jak zrobić leczo klasyczne polskie oraz leczo węgierskie, oryginalne.

klasyczne leczo – przepis

Składniki

  • 500 g papryki świeżej (czerwonej, zielonej, żółtej lub wszystkich razem)
  • 300g dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy
  • 1 cukinia lub ½ dużej cukinii
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, gdy na pomidory nie jest sezon)
  • smalec – do smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Pół kilograma papryki umyj i pokrój w kawałki
  2. Cebulę oraz czosnek drobniutko posiekać
  3. 300 g pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki
  4. kiełbasę kroimy w kawałki
  5. Cukienię kroimy w kostkę
  6. Na patelnię dodajemy smalec – 1- 2 łyżki i smażymy cebulkę oraz czosnek
  7. Gdy cebulka się zaszkli, posypujemy ją papryką w proszku oraz dodajemy ostrej papryki, mieszamy
  8. Wszystko przekładamy do dużego garnka, następnie dodajemy kiełbasę, następnie należy dodać cukinię
  9. Dodajemy pół łyżeczki papryki ostrej paprykę i razem dusimy
  10. Do leczo dodaj pomidory i doprawiamy resztą przypraw
  11. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie wykładamy leczo na miseczki i podajemy

Jeżeli nie lubisz kiełbasy, a chciałbyś by leczo było bardzo treściwe i miało w swoim składzie mięso, możesz wykorzystać każdy jego rodzaj. Mięso pokrój na małe kawałki i przypiec na patelni, podsmaż lub po prostu ugotuj, a następnie dodaj do leczo, mieszając wszystkie składniki i razem duś. Smak leczo powinien być wyrazisty, a sam gulasz pożywny, sycący i rozgrzewający. Gulasz można mrozić oraz po wystudzeniu można przechowywać go w lodówce. Jest to danie zdrowe, z dużą ilością warzyw. Jeżeli nie lubisz smalcu, do smażenia użyj 2-3 łyzki oleju.

Jak zrobić węgierskie leczo?

Składniki

  • 500 g papryki – czerwonej, białej lub obydwu
  • 300g dojrzałych, świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, gdy na pomidory nie jest sezon)
  • smalec – do smażenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Paprykę pokroić w kawałki
  2. Cebulę drobniutko posiekać
  3. 300 g pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki
  4. Na patelnię dodajemy smalec – 1- 2 łyżki i smażymy cebulkę
  5. Gdy cebulka się zaszkli, posypujemy ją papryką w proszku oraz ostrej papryki, mieszamy
  6. Dodajemy paprykę i razem dusimy
  7. Do leczo dodaj pomidory i doprawiamy resztą przypraw
  8. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie wykładamy leczo na miseczki

Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Różni się od leczo podawanego w Polsce i w innych regionach tym, że w leczo tradycyjne nie ma kiełbasy, ani żadnego mięsa. Może to dziwić, gdyż Węgrzy znani są z zamiłowania do kuchni dość ciężkiej. Tymczasem leczo węgierskie jest daniem wegetariańskim (leczo wegetariańskie), które można jeść solo, ale może też być dodatkiem do dań mięsnych. Smacznego!