Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybkie i proste danie. Ślimaczki są doskonałym smakołykiem na imprezę, ale bardzo dobrze sprawdzą się także jako przekąska na co dzień, a nawet kolacja. Ślimaczki z ciasta francuskiego sprawdzą się zarówno przygotowane na słodko, jak i na sposób wytrawny. Dzisiaj podamy sprawdzony przepis na ślimaczki wytrawne z dodatkiem sera żółtego (i innych), ulubionej szynki, a także szpinaku i innych kolorowych warzyw. Zatem do dzieła!

Ślimaki z ciasta francuskiego – przepis

Składniki

  1. Opakowanie ciasta francuskiego
  2. Kilka plasterków sera żółtego
  3. Kilka plasterków szynki
  4. Opakowanie sera feta lub sera pleśniowego
  5. Przecier pomidorowy – 1-2 łyżki lub sos czosnkowy
  6. Szpinak – 1 opakowanie
  7. przyprawy, np. zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Płat ciasta francuskiego wykładamy na blat. Ciasto rozwinąć, rozprostować, a jeśli jest to konieczne, można je nieco rozwałkować.
  2. Na powierzchni ciasta rozprowadzamy przecier pomidorowy lub sos czosnkowy (lub inny, ulubiony)
  3. Arkusz ciasta francuskiego pokrywamy ziołami.
  4. Na powierzchni ciasta francuskiego układamy plasterki żółtego sera, następnie szynkę. Oczywiście można zamienić kolejność i wtedy na szynce układamy ser. Następnie szpinak, kruszymy ser feta lub inny, przygotowany ser.
  5. Ciasto zwijamy w rulon.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra – dół.
  7. Rulon francuskiego ciasta kroimy na kawałki, na szerokość ok. 15 – 2 cm.
  8. Ślimaczki francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika.
  9. Ślimaczki piec około 25 minut. Gotowe ciasto francuskie wyciągamy, układamy na talerzu, półmisku.

Ślimaczki z ciasta francuskiego ładnie się prezentują. Jest to też bardzo smaczna przekąska. W powyższym przepisie, można wprowadzać wiele zmian. Plasterki ulubionej szynki można zamienić na kiełbaskę, pokrojonego kabanosa lub salami. Jeżeli nie chcesz używać dużych plasterków, możesz wszystkie składniki pokroić na drobno. nie mając w lodówce sera w plasterkach, możesz wykorzystać taki w kostce – po prostu ser żółty zetrzyj na tarce. Bardzo dobrym dodatkiem są także warzywa wcześniej przygotowane na patelni, np. cebulka ze szpinakiem oraz z pokrojoną, kolorową papryką. MoŻesz także użyć dodatkowo ser żółty na wierzch – ilość żółtego sera warto zredukować, jeżeli wykorzystujesz wiele składników tłustych.